Na severozápadě Sýrie se bombarduje, v Damašku jedná

Damašek/Káhira - Syrská armáda dnes bombardovala baštu protivládních sil ve městě Idlib na severozápadě země. Podle agentury AFP jde o nejhorší dělostřelecký útok armády od doby, kdy k městu tento týden začala stahovat početné oddíly. Boje si vyžádaly životy nejméně 36 lidí na obou stranách. V Damašku jednal s prezidentem Bašárem Asadem zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. Snažil se prezidenta přimět k příměří, které umožní řešení syrského konfliktu. Před nedělním odjezdem ze Sýrie se chce Annan sejít také se zástupci opozice.

Děla začala ostřelovat Idlib za svítání a podle Ramího Abdar Rahmána ze Syrské organizace pro monitorování lidských práv (OSDH) jde o předzvěst zahájení mohutné ofenzivy vládních sil. Bombardování už způsobilo zřícení několika budov v západní části města, o zraněných zatím informace k dispozici nejsou. Palba je ale na město vedena z několika stran a jejím cílem je podle povstaleckých zdrojů úplný pád Idlibu. Podle zdrojů AFP ze 36 mrtvých bylo sedmadvacet osob, včetně 16 povstalců, zabito v oblasti Idlibu. Zabiti byli i čtyři vojáci a dalších pět bylo zajato.

Armádní jednotky se shromažďují v této horské oblasti u hranic s Tureckem už několik dní. Opoziční síly se obávají, že armáda chystá stejnou operaci jako v Homsu a především v tamní čtvrti Bábá Amr, kterou na začátku března po měsíci obléhání obsadila. V Idlibu, zejména v jeho čtvrti Džabal az-Závíja, se ale soustřeďují i početné povstalecké oddíly.   

Kofi Annan se snažil v Damašku vyjednat příměří

Zmocněnec OSN a LAS Kofi Annan jednal s prezidentem Bašárem Asadem, kterého se snažil přesvědčit, stejně jako jeho odpůrce, aby zastavili veškeré násilí. Annanova mise se ale podle agentury AP s úspěchem zřejmě nesetká, jelikož opozice odmítá dialog s Asadovým režimem, který obviňuje z masakrování vlastního lidu. Asad Annanovi řekl, že žádný dialog v zemi nebude, dokud v něm budou teroristické skupiny rozsévat chaos.

Annan se už v pátek sešel s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který varoval před jakýmkoliv zásadním vměšováním do konfliktu v Sýrii. Moskva je blízkým spojencem Damašku a už několikrát, i ve spolupráci s Čínou, zablokovala přijetí rezoluce proti Sýrii v Radě bezpečnosti OSN. Lavrov má v Káhiře jednat o vývoji v Sýrii se svými arabskými kolegy.

Annan má za sebou káhirská jednání se šéfem LAS Nabím Arabím a v pátek také telefonický rozhovor s generální tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Ten po něm novinářům řekl, že Annana pověřil dosáhnout rychlého zastavení bojů, po němž bude následovat politické vyjednávání. Tento týden už v Káhiře prohlásil, že v žádném případě nevidí řešení ve vyzbrojení opozice. Její exilová část byla tímto výrokem zklamána, protože dialog s Asadovým režimem je pro ni nepřijatelný. Po jednání v Sýrii Annan zamíří do zemí sousedících se Sýrií.

Evropská unie chce vůči Sýrii zpřísnit sankce

Evropská unie má v plánu ještě o něco zpřísnit sankce vůči syrskému režimu prezidenta Bašára Asada. Na tvrdším postupu vůči Damašku se dnes shodli unijní ministři zahraničí, kteří končí své dvoudenní neformální zasedání v Kodani. Tento krok však musí ještě oficiálně schválit na řádném zasedání, které se uskuteční koncem března. V tom, jak konkrétně budou zpřísněné sankce vypadat, zatím šéfové diplomacií nemají úplně jasno. Jedná se údajně například o zákazu letů dopravních letadel do Damašku nebo o omezení lodní dopravy. Francie prosazuje stažení všech unijních diplomatů ze Sýrie. „Chceme jít cestou politického řešení,“ zdůraznila ministryně zahraničí EU Catherine Ashtonová. Také šéf dánské diplomacie Villy Sovndal trval na tom, že je třeba vyjednávat.

Naposledy Evropská unie přitvrdila sankce vůči Damašku koncem února. Tehdy rozšířila seznam syrských firem a občanů, kteří mají zakázáno cestovat do unie a které v ní mají zmrazeny finance. Násilnosti v Sýrii, kde vládní síly tvrdě potlačují protesty opozice, si podle odhadů OSN už vyžádaly smrt zhruba 8 500 lidí, některé opoziční zdroje však uvádějí vyšší počty mrtvých. Povstávání proti Asadovu režimu už trvá téměř rok.

Kofi Annan jednal v Damašku s prezidentem Asadem (zdroj: ČT24)