V Moskvě demonstrovaly tisíce lidí proti Putinovi

Moskva - Tisíce přívrženců ruské opozice přišlo dnes do centra Moskvy demonstrovat proti režimu Vladimira Putina. Akce byla považována za klíčový test protestního hnutí proti Vladimiru Putinovi, který byl minulou neděli potřetí zvolen prezidentem. Ačkoliv masovost dnešní akce zaostala za očekáváním, opozice už slibuje nové protesty, a to i při květnové inauguraci staronové hlavy státu.

Radnice povolila shromáždění až 50 tisíc demonstrantů, takového počtu však mítink na Novém Arbatu nedosáhl. Podle policie přišlo okolo 10 tisíc lidí, podle organizátorů 25 tisíc až 30 tisíc lidí. Mohutnosti prosincových a únorových demonstrací tak akce nedosáhla.

„Už tři měsíce chodíme na demonstrace, zatím jsme však nedosáhli splnění našich hlavních požadavků. Volby nebyly poctivé, u moci jsou stále titíž lidé,“ připustil na úvod bývalý poslanec Vladimir Ryžkov a vybídl k pokračování tlaku na režim, aby přistoupil k zásadním politickým reformám. „Rusko bez Putina!“ a „Vraťte nám volby!“ skandoval dav, ve kterém se mísily rudé vlajky levičáků a černo-žluto-bílé prapory nacionalistů. Pravicoví radikálové však mítink „liberálů“ opustili poté, co je pořadatelé požádali, aby sbalili obří carskou vlajku.

„Je jasné, že 4. března (o prezidentských volbách) nás všechny okradli. Žádné volby to nebyly, byla to orgie lotrů a zlodějů! V Kremlu je hnus, který musíme vyčistit!“ prohlásil ze scény levicový předák Sergej Udalcov, ve kterém komentátoři začínají vidět příštího vůdce ruských komunistů, a vyzval k milionovému pochodu na 1. máje. „Nebyly to volby!“ odpověděl dav na Udalcovova slova.

Udalcovy výzvy vydat se na pochod městem následovalo jen pár desítek levičáků, jimž však přehradily cestu pořádkové jednotky OMON. Udalcov byl i s desítkou společníků opět krátce zadržen, stejně jako po pondělní demonstraci proti Putinově zvolení. V brzku ho čeká soud, kde mu hrozí podle AP až 15denní vězení.

„Lidem došlo, že s bílými balónky a stužkami se proti policejním 'robotům' jít nedá.“

                                                        Boris Akunin, spisovatel a člen Ligy voličů

Putin byl minulou neděli podle oficiálních výsledků zvolen téměř 64 procenty hlasů. Opozice však tento výsledek zpochybňuje, hlasování podle ní provázelo nebývalé falšování ve prospěch favorita, který si soupeře sám vybral a ostatní uchazeče ke klání nepřipustil. „Takové falšování voleb nebylo ani za (prvního ruského prezidenta Borise) Jelcina,“ prohlásil jeden z postarších demonstrantů. Mnozí Rusové si dodnes myslí, že Jelcin vyhrál prezidentské volby v roce 1996 jen podvody. „Snaží se nás přesvědčit, že Putin vyhrál volby, ať by čísla byla jakákoliv. Ale nebyly to volby, byla to speciální operace, protože opozice nebyla k volbám připuštěna,“ prohlásil bývalý šachový šampion Garri Kasparov, patřící k nejrezolutnějším kritikům režimu. 

„Opozice bude muset nastolit nová hesla mobilizující lidi,“ konstatovala nezávislá televize Dožď a připomněla, že Kreml sice přislíbil povolit nové politické strany a přímé volby gubernátorů, ale splnění dalších požadavků z předchozích demonstrací jako vyšetření volebních podvodů, propuštění politických vězňů či vypsání předčasných parlamentních a prezidentských voleb není na obzoru.

Nastolit pozitivní program „společných požadavků pro“ vybídla ze scény televizní moderátorka Ksenija Sobčaková, přivítaná nejprve pískotem, nakonec však odměněná potleskem. K požadavkům demonstrace patřilo i osvobození členek punkové kapely Pussy Riot, zatčených pro protiputinovské výtržnosti v chrámu Krista Spasitele.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

„Rusko bude svobodné!“ skandovali demonstranti, než se po dvou hodinách začali rozcházet, asi o hodinu dříve, než se plánovalo. „Není to poslední akce, mnoho dalších bude následovat,“ řekl předák liberální strany Jabloko Sergej Mitrochin. Vzestupy a sestupy protestního hnutí jsou podle něj nevyhnutelné, není třeba se jimi znepokojovat, ale boj s režimem ještě bude dlouhý.

Demonstraci provázela mohutná bezpečnostní opatření, policie zmobilizovala na 2 500 strážců pořádku a předem varovala, že zakročí proti všem „provokacím“ a protiprávnímu jednání po skončení povoleného mítinku. Velké množství policistů je soustředěno i v dalších místech centra metropole.

V Petrohradu policisté zatkli asi 40 demonstrantů, desítky zatčených jsou hlášeny i z Nižného Novgorodu, kde policisté použili i obušky. V Moskvě pak policisté zatkli asi padesátku nacionalistů, kteří se po odchodu z povoleného mítinku pokusili o pochod po Starém Arbatu a o demonstraci u Kyjevského nádraží. Pokusy o opoziční demonstrace se odehrály i v dalších městech, sešly se však jen desítky až stovky lidí.