CeBit přišel s myšlenkou, jak najít volná místa ve školkách

Hannover - V Hannoveru dnes končí veletrh informačních technologií CeBit. Představilo se zde řešení pro města budoucnosti, kde se snoubí digitální svět s tím všedním. Jeden z projektů představených na výstavě třeba pomáhá při hledání míst ve školkách.

Každá pátá matka v Německu nemůže najít školku pro své děti. Hledání by jí teď měl usnadnit nový online systém nazvaný Little Bird, nebo-li ptáček. „Pracovala jsem pro velkou softwarovou firmu. Pak jsem šla na mateřskou a zkoušela sehnat místo ve školce. Musela jsem obíhat různé instituce, posílali mě z jedné do druhé a já si říkala, že to snad není možné, že v dnešní době nedokáže nikdo pomoct,“ vysvětlila ředitelka systému Anke Odrigová. 

Mateřské školy do systému ukládají data o svých možnostech. Rodiče si pak po registraci můžou filtrovat své požadavky. Město tím získá okamžitý přehled o volných kapacitách nebo naopak potřebách. Zatím to naostro běží ve dvou německých městech. Dalších sedmdesát už uvažuje o zavedení. Projekt přitom zviditelnilo i vítězství ve veletržní soutěži. „Vypsali jsme soutěž na technologie pro města zítřka. Chtěli jsme ukázat, jaké inovace v IT odvětví udělají město inteligentnější,“ podotkl vedoucí Green IT, BITKOM Florian König.

Inteligentní měto budoucnosti bude mít třeba ulice, které budou samy v reálném čase reagovat na dění kolem. Do roku 2015 bude podle odhadů na světě dvaadvacet měst s počtem obyvatel větším než má celé Česko. Takové kolosy si musejí umět poradit s gigantickými objemy dat. Třeba projekt Rio umí sám řídit a regulovat dopravu i na obrovské ploše. Vývojáři podle svých slov nebojují nejčastěji s technikou, ale s nedůvěrou radnic. A na velikosti obce podle nich v tomhle nezáleží.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod