Zklamaná Radičová se loučí s politikou, odchází do Oxfordu

Nová Dedinka - Dosluhující slovenská premiérka Iveta Radičová se po dnešních předčasných parlamentních volbách v zemi rozloučí s vysokou politikou. Pětapadesátiletá politička před novináři netajila zklamání nad loňským pádem své vlády. Občanům vzkázala, aby neignorovali hlasování, kterým mohou rozhodnout o politickém vývoji na Slovensku. „Je mi nesmírně líto, že první nekomunistická vláda nedokázala dotáhnout do konce a naplnit své programové prohlášení,“ řekla Radičová poté, co odevzdala hlas ve svém bydlišti v obci Nová Dedinka nedaleko Bratislavy. Nyní hodlá přednášet sociologii na univerzitě v britském Oxfordu.

První žena v čele slovenské vlády nevydrží v úřadu ani dva roky. Čtyřčlenná koalice pravého středu se loni na podzim rozpadla kvůli neshodě ohledně pomoci zadluženým zemím eurozóny. Koaliční partner Svoboda a Solidarita odmítl pro návrh zvednout ruce. Radičová však hlasování spojila s hlasováním o důvěře kabinetu. Tím otevřela cestu k vypsání nových voleb, jejichž favoritem jsou opoziční sociální demokraté Směr-SD.

Radičová se vždy snažila působit jako zásadová žena. Hrozba demisí anebo odchodem z politiky pro ni neznamenají prázdná slova. Poprvé to ukázala v roce 2009, když v parlamentu hlasovala za stranickou kolegyni Tatianu Rosovou. Mandát poté složila s přiznáním, že udělala chybu. Zachovala se tak jako první slovenský zákonodárce vůbec.

Tohle nedělá čestný a rovný chlap, Petře Nečasi

Tentokrát nešlo odejít tak rychle. Ivan Gašparovič, který Radičovou porazil v prezidentské volbě v roce 2009, nechal předsedkyni vlády úřadovat až do předčasných voleb. Radičová stále ostře projevuje svůj názor. Když premiér Petr Nečas vedle Británie odmítl podepsat fiskální dohodu Evropské unie, vzkázala mu: „Tohle nedělá čestný a rovný chlap.“

Premiérka a místopředsedkyně nejsilnější vládní strany SDKU-DS se v předčasných volbách o hlasy neuchází. Mezi voliči oblíbená politička přitom v roce 2010 dostala nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů strany. Dosluhující předsedkyně vlády hodlá po jmenování svého nástupce přednášet na univerzitě v britském Oxfordu.

Dosluhující slovenská premiérka Iveta Radičová přebírá volební lístky od člena volební komise
Zdroj: Koller Jan/ČTK

Rozhodnutí Radičové nekandidovat ve volbách podle politologů poškodilo preference její mateřské strany, premiérka se navíc nezapojila ani do předvolební kampaně. SDKU-DS se v uplynulých měsících kromě toho dostala pod tlak kvůli vyšetřování korupční aféry Gorila z období, kdy byl její šéf Mikuláš Dzurinda premiérem. Preference strany v průzkumech veřejného mínění spadly k hranici pěti procent, jejíž zdolání ve volbách je podmínkou pro získaní křesel ve sněmovně.

Radičová odkázala Slovákům, aby neignorovali volby, ve kterých rozhodují o složení parlamentu a o podobě příští vlády. „Dnes je ten den, kdy (občané) mohou významně ovlivnit podobu naší budoucnosti. Když nejdeme volit, rozhodnutí necháváme na ostatních. Myslím, že bychom tu odpovědnost neměli přesouvat na ostatní,“ řekla Radičová. Účast ve volbách by podle dřívějších odhadů mohla klesnout na historické minimum kolem 50 procent.

Profesorka sociologie bude volby komentovat pro televizi

Ještě před odchodem z vysoké politiky se Radičová nakrátko vrátí ke své původní profesi. Profesorka sociologie bude první odhady výsledků předčasných voleb komentovat pro televizi Markíza. „Společně s komentátorem Mariánem Leškem budeme komentovat volby,“ potvrdila Radičová.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)