Sarkozy: Francie by kvůli imigrantům mohla opustit Schengen

Paříž - Úmluvy o volném pohybu osob a zboží v rámci takzvaného schengenského prostoru je třeba upravit. Pokud do 12 měsíců nenastane pokrok v ochraně hranic Evropské unie před nelegální migrací, Francie ze Schengenu odejde. Na předvolebním mítinku to dnes prohlásil francouzský prezident a kandidát v dubnových prezidentských volbách Nicolas Sarkozy.

„Je třeba revidovat Schengen,“ řekl Sarkozy. Podle něj není možné nechat technokraty, aby proudy běženců do Evropy řídili sami. Toto by mělo podléhat veřejné politice, jako se tomu děje v případě společné evropské měny eura. „Je to jediná možnost, jak zabránit vnitřnímu zhroucení Evropy. Pokud v následujících 12 měsících nenastane zlepšení, pozastaví Francie svou účast v schengenských úmluvách,“ řekl Sarkozy, z jehož projevu citoval server Ouest-france.fr. „Evropa nesmí být otevřený prostor pro všechny vichry, Evropa se znovu musí stát ideálem,“ zdůraznil.

Do země zamířili uprchlíci ze severní Afriky
   
Francie už loni na jaře spolu s Itálií naznačovala přání obnovit hraniční kontroly uvnitř schengenské zóny. Paříž již tehdy zvažovala možnost pozastavit schengenské dohody o volném pohybu osob. Chtěla tak čelit přílivu přistěhovalců z Tuniska a Libye přes Itálii.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: Lionel Cironneau/AP Photo

Brusel chtěl naopak zamezit opakování situace, kdy si chtějí jednotlivé státy ochranu hranic řešit po svém, a snažil se prosadit změny schengenského prostoru, které by jednotlivé členské státy zbavily možnosti samostatně rozhodovat o dočasném znovuzavádění hraničních kontrol. Paříž se proti takovým snahám Bruselu upravit schengenský systém znovu vyslovila loni v září spolu s Berlínem a Madridem.

Kromě evropských hranic dnes Sarkozy hovořil i o nutnosti ochrany evropských firem. Francie podle něj bude žádat, aby v Evropě bylo schváleno opatření, které bude po evropských vládách žádat, aby byla část veřejného trhu vyhrazena malým a středním podnikům. "Francie bude požadovat, aby v Evropě vznikl Buy European Act po vzoru Buy
American Act,„ řekl Sarkozy s poukazem na právní úpravu, která funguje v USA a “nutí vyhradit část veřejných zakázek vlastním (americkým) malým podnikům". 

„Tak budou podniky, které vyrábějí v Evropě, využívat evropských veřejných peněz,“ řekl. Pokud do 12 měsíců nenastane pokrok mezi Francií a jejími hlavními partnery ohledně uznávání takové regule, začne Paříž jednostranně uplatňovat vlastní pravidlo, dokud nedojde k jednáním, uvedl také.