Slovensko čeká test politické kultury - Robert Jánošík Fico

Bratislava/Praha - Testem politické kultury bude pro Slovensko očekávaná jednobarevná sociálnědemokratická vláda Roberta Fica, kterou bude moci sestavit díky většině svého vítězného SMERu-SD v parlamentu. Vyplývá to z reakcí českých politologů na výsledky slovenských voleb. Shodli se v tom, že změna politického kurzu na Slovensku se neodrazí na vztazích s Českem.

„Potřebujeme vládu, vážení přátelé, která bude ochranářská, která bude věnovat pozornost i lidem,“ promlouval Fico v kampani. Strana SMER-SD kterou před 13 lety založil, má dlouhodobě největší preference v zemi. Sám Fico je již po celou dekádu nejpopulárnějším politikem země.

První sociální demokrat - Juraj Jánošík

Robert Fico do politiky vstoupil v roce 1987, když se stal členem slovenské komunistické strany. Již po pěti letech se věku 28 roků stal za Stranu demokratické levice poslancem a parlament za dvacet let neopustil. Inspiraci prý čerpá v odkazu slavného zbojníka, prvního sociálního demokrata. „Velký vzor mojí vlády Juraj Jánošík,“ směje se Fico.

Voliči na podobná hesla slyší. Předminulé volby Fico s bezmála třiceti procenty vyhrál a stal se premiérem. Čelil však ostré kritice, když koalici sestavil s kontroverzními partnery, Vladimírem Mečiarem a nacionalistou Jánem Slotou. Minulé hlasování už zcela ovládl, získal téměř 35 procent, jenže nenašel nikoho, s kým by vládu sestavil, a skončil proto v opozici.

Odolá slovenský stát autoritářským tendencím?

Nyní si ale vystačí sám. „Jednostranická vláda“ bude podle politologa Tomáše Lebedy vyžadovat, aby slovenský stát odolal autoritářským tendencím a potlačování opozice. „Spíš bude záležet na samotné vládě, kde jsou přirozené limity toho, co je ještě akceptovatelné,“ uvedl Lebeda. Podotkl, že Slovensku chybí silná pravicová strana. „Opozice je fragmentovaná, což bude znesnadňovat její kontrolní roli, obtížně se bude formulovat jednotný postup,“ dodal.

Vláda jedné strany bude vzbuzovat rozpaky spíše v psychologické rovině, míní politolog Petr Just. Bude podle něj limitovat Fica v tom, aby nějak nezneužil svého mocenského postavení. „On si tohoto je vědom,“ uvedl s odkazem na Ficova vyjádření. „Z politického realismu by bylo nelogické, aby při takovémto rozložení sil vznikala koaliční vláda, která by měla nadbytečného koaličního partnera,“ podotkl.

Fico podle Justa už jasně deklaroval proevropskou orientaci svého kabinetu, čímž se chtěl možná rehabilitovat za svou minulou vládu se slovenskými nacionalisty. To narušilo jeho vztahy s evropskými socialisty. Ficův slib primárně stabilizovat veřejné finance pak není nic překvapivého, zavázat by se k tomu musel každý budoucí předseda vlády.

Zlepšení slovensko-maďarských vztahů není pravděpodobné

Žádnou výraznou změnu politologové neočekávají v působení visegrádské čtyřky. „Je otázka, jestli V4 bylo skutečně někdy fungujícím uskupením, které dokázalo opravdu silně vystupovat za čtyři středoevropské země,“ poznamenal Lebeda.

Zlepšení dlouhodobě problematických slovensko-maďarských vztahů je podle Lebedy při nadcházející konstelaci vlád obou zemí značně nepravděpodobné. Podobně Just se domnívá, že změna slovenské vlády určitě nepovede ke zklidnění. Poukázal na to, že Fico i maďarský premiér Viktor Orbán v minulosti projevili prvky nacionalismu.

Události: Robert Fico drtivě zvítězil na Slovensku (zdroj: ČT24)