Slovenský tisk: Za drtivé Ficovo vítězství si může pravice sama

Bratislava – Slovenský tisk se k parlamentnímu výsledku voleb vyjádřil jasně: za drtivé volební vítězství Smeru-SD si pravice může sama. Ruská média se z Ficova vítězství radují a předpovídají sblížení s Moskvou, všímají si vlivu aféry Gorila na vítězství Smeru. Německý deník Die Welt s Ficovým návratem do čela vlády očekává další růst napětí mezi Bratislavou a Budapeští. Povolební oslavy slovenské sociální demokracie nyní pomalu střídají úvahy o složení budoucího kabinetu. Ficova strana Smer-SD získala ve víkendových předčasných volbách téměř 45 procent hlasů. Má tak v parlamentu pohodlnou většinu a nevadí jí, že nikdo nechce jednat o koalici. Fico začíná rozmýšlet, komu svěří které ministerstvo.

Šéfa Smeru-SD Roberta Fica nikdo a nic nenutí jít do kompromisů nebo spěchat. Pokud ho prezident pověří sestavením vlády, mohlo by být podle serveru Sme.sk jasno do tří týdnů. Zhruba čtvrtinu resortů by mohli mít na starost nestraníci. Počet zástupců pravicových stran ale bude s nejvyšší pravděpodobností nulový. I přestože s nimi chce Fico ještě jednat, samotné strany z opačného pólu politického spektra tuto „symbolickou“ výzvu k jednání o koalici odmítají.

Vyjádření jednotlivých politiků:

Robert Fico /Smer-SD/: „Chci s nimi hovořit o Evropě, pak o ústavních zákonech a o poměrech v parlamentu. Pokud budou mít zájem, vytvoříme koalici.“

Ján Figel, předseda KDH: „Místo KDH vidím v opozici, kterou chceme vykonávat konstruktivně a razantně“

Igor Matovič, předseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností: „Myslím si, že jen sebevrah by se připojil k takto silnému Smeru.“

Samotné vládnutí bude o poznání složitější než rozhodování o obsazení jednotlivých resortů. Na nový kabinet čeká boj s vysokou nezaměstnaností a starosti s rozpočtem. Konkrétně s tím, jak ho udržet v mezích stanovených Bruselem. Za jejich překročení by Slovensku hrozily sankce.

Rozdělení mandátů ve slovenském parlamentu
Zdroj: ČT24

Za drtivé vítězství opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica v sobotních parlamentních volbách na Slovensku si podle tisku mohou strany dosluhující koalice pravého středu samy. Jejich vzájemné neshody, které vyústily do předčasných voleb už po necelých dvou letech od nástupu vlády premiérky Ivety Radičové, otevřely cestu k jednobarevné vládě levice, napsal slovenský tisk. "Pravice mohla mít čtyři roky jistotu, že může měnit zemi k lepšímu. Sama se jí vzdala, rozhádala se a amatérsky odevzdala moc Ficovi. Ten nyní jen
tak lehce neodejde," připomněl deník Sme rozpad koalice loni na podzim kvůli neshodám v otázce pomoci zadluženým zemím eurozóny. 

Deník Sme:
   
„Jsme v rukou Roberta Fica. Slovensko ještě nikdy neviselo na tkaničce, kterou drží jeden člověk. Nebezpečné je zejména to, že Fico nemá v parlamentu reálnou protiváhu. Pravice je rozložená jako lego na koberci.“

Podle Pravdy slovenská pravice utrpěla ve volbách „těžký debakl“. „Tím ale její trápení ani zdaleka nekončí. Pravicové strany mají před sebou ještě rozuzlení vlastních bojů,“ napsal list v reakci na souboj stran pravého středu o lídra pravice. Tuto pozici ztratila SDKU-DS bývalého dvojnásobného premiéra Mikuláše Dzurindy, jejíž volební zisk se z 15 procent v roce 2010 scvrkl o víkendu na šest procent. „Sociálním demokratům je třeba gratulovat k volebnímu vítězství a pravici k tomu, jak hluboce dokázala klesnout,“ napsal list Plus jeden deň. Pravici čeká očistný proces, při kterém by podle komentátora měly padat hlavy.

Robert Fico v OVM
Zdroj: ČT24

Slovensko čeká nejstabilnější kabinet v novodobé historii

Drtivé vítězství Smeru komentují i české deníky. Podle autora článku v Hospodářských novinách čeká Slovensko nejstabilnější kabinet v novodobé historii. Smer-SD je totiž stranou, již nikdy nehrozil ani sebemenší rozkol a která je už léta zakonzervovaná kolem svého lídra Roberta Fica, píše deník. Absolutní moc by prý mohla Fica svádět k tomu, aby šel cestou konzervativního maďarského premiéra a předsedy strany Fidesz Viktora Orbána a zkusil si pojistit moc omezováním demokratických principů. „Podobné nápady si vyzkoušel již během první vlády, kdy se například média snažil umlčet žalobami a kontroverzním tiskovým zákonem. Jenomže kromě humbuku tím mnoho nezískal,“ připomíná komentátor.

Podle článku v MF Dnes se v politických debatách už před hlasováním zabydlel novotvar „orbanizace“. Toto slovo prý mělo upozornit na nebezpečí snah o koncentraci moci pro případ, že by vítězná strana Smer-SD získala absolutní většinu mandátů a mohla utvořit jednobarevnou vládu.

Fico zabodoval díky Gorile i sociálním tématům

Podle německého deníku Die Welt slovenští levicoví populisté profitovali z korupčního skandálu konzervativního tábora, a poprvé od pádu železné opony tak některá ze stran na Slovensku získala absolutní většinu v parlamentu. S Ficovým návratem do čela vlády očekává další růst napětí mezi Bratislavou a Budapeští.

List Märkische Allgemeine soudí, že to byla právě sociální témata, díky nimž Fico „zabodoval“. „Jeho otec pracoval jako řidič vysokozdvižného vozíku v průmyslovém závodě, matka byla prodavačka. To, že ukazuje porozumění pro starosti běžných lidí, má úspěch u Slováků, kteří jsou po Estoncích nejchudšími obyvateli eurozóny,“ poznamenal Märkische Allgemeine.

Rakouský list Der Standard srovnává situaci na Slovensku s tou v Maďarsku a upozorňuje na to, že obě země nyní budou mít silné, jednobarevné vlády, i když z opačných pólů politického spektra. Další rakouský deník, pravicový Die Presse, vidí výsledky slovenského hlasování jako další v řadě působivých volebních vítězství v regionu.

Rusové se na spolupráci s Ficem těší

Slovensko se za nové vlády Roberta Fica stane nejvíce proruskou zemí v Evropské unii. Píše o tom dnes ruský server pravda.ru v komentáři k výsledkům slovenských předčasných voleb. Další listy přičítají „socialistický revanš v Bratislavě“ hlavně vlivu aféry Gorila, která vyústila v oslabení pravice a v návrat Ficových sociálních demokratů (Smer-SD) k moci.

Server francouzského deníku La Tribune dnes uvedl, že lídři Evropské unie mohou po sobotních volbách na Slovensku počítat se stabilní vládou v Bratislavě, což neplatilo
o dosavadním koaličním kabinetu. Země podle něj otočila rázně kormidlo doleva, přičemž šéf vítězné strany Smer-SD ujistil, že podporuje evropskou integraci.

Server deníku Le Monde zdůraznil, že je to poprvé od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993, co má zde v parlamentu absolutní většinu jedna strana. Politický týdeník L'Observateur na svém webu rovněž poznamenal, že premiérou od vzniku samostatného Slovenska je také to, že krajně pravicová strana SNS nedosáhla hranice pěti procent hlasů nutných pro vstup do parlamentu.