Lupiči šli v Bagdádu po špercích, postříleli devět lidí

Bagdád - Ozbrojení lupiči dnes před polednem přepadli čtyři klenotnictví v Bagdádu. Při přestřelce s policií zabili devět lidí a 14 dalších zranili. Oznámila to agentura AP s odvoláním na policejní a nemocniční zdroje.

Podle policie přijeli lupiči dvěma auty na malé tržiště v šíitské čtvrti Ur. Tam přepadli čtyři zlatnictví, odkud si odnesli zlato a hotovost. Při přestřelce se zasahujícími policisty útočníci zabili devět lidí, z toho dva policisty a dva vojáky. Ostatní mrtví jsou údajně náhodní kolemjdoucí.
   
Ozbrojené útoky na obchody nejsou v Iráku nijak ojedinělé. Některé z povstaleckých skupin, které se chopily zbraní po svržení iráckého prezidenta Saddáma Husajna spojeneckými silami v roce 2003, se totiž podle vládních zdrojů vydaly na cestu kriminality, aby mohly financovat své operace. Útočí především na banky, zlatnictví a klenotnictví.

Případ není ojedinělý
   
V říjnu zahynulo 12 lidí při útoku ozbrojených lupičů na několik zlatnictví v Bagdádu a při jejich následné přestřelce s bezpečnostními silami. V červnu loňského roku přepadla šestice ozbrojenců klenotnictví v západoiráckém města Fallúdža, zabila čtyři lidi a uprchla s velkým
množstvím zlata v hodnotě několika tisíc dolarů.