Proč psy ve sněhu nestudí tlapky? Japonští vědci už důvod znají

Tokio - Když udeří mrazy, z procházky s domácím mazlíčkem se stává noční můra. Psům ale až na některá přešlechtěná plamena sníh nevadí. Japonští vědci teď zjistili proč. Odhalili totiž tajemství psích tlapek. Důmyslný systém krevní výměny v nich nedovolí, aby se zima zvířeti rozlezla do celého těla.

Čtyřnozí záchranáři jsou nepostradatelnými pomocníky v horách. Teprve nyní ale vědci dokážou vysvětlit, proč musí člověk v zimě nosit boty a jeho čtyřnohý přítel se bez nich klidně obejde. „Psi můžou v zimě bez problémů chodit po sněhu, protože spodní část jejich tlapy neprochladne. Funguje tam zvláštní mechanismus,“ konstatoval profesor univerzity Jamazaki Gakuen Hirojoši Ninomija.

Psi mají krevní oběh uzpůsoben tak, aby chladnější části těla nesnižovaly teplotu jeho zbytku. „Psi vydávají teplo koncem pacek. Krev z tepen proudí až tam a ohřívá se tu v žílách, než se zase vrátí zpět do srdce. Jinými slovy - psi mají v tlapkách systém tepelné výměny,“ poznamenal profesor.

Dalmatin
Zdroj: ČT24

Ninomija zkoumal elektronovým mikroskopem strukturu polštářků psí tlapy a zjistil, že žíly i tepny vedou skoro až k jejich povrchu, kde vytvářejí hustou síť. Teplá okysličená krev tam zahřívá chladnou, která byla v kontaktu s mrazivým podkladem. Díky tomu mají packy konstantní teplotu i v extrémně chladných podmínkách.

Na podobné bázi funguje i tělo delfínů

Tento mechanismus udržení tepla celého těla není vlastní jen psům. Mají ho třeba delfíni nebo tuleni. Ti si dokonce i ve studených polárních vodách musejí dávat pozor, aby se při rychlém plavání nepřehřáli. Mají proto síť krevních cév, která prostupuje tukovou vrstvou skoro až k povrchu těla. Když se zvíře rychlým pohybem moc zahřeje, začne krev proudit i těmito cévami, aby se ochladila.

Hirojoši Ninomija, profesor univerzity Jamazaki Gakuen:

„Psi se vyvinuli z vlků a v krvi pořád mají stopy svých předků. To ale neznamená, že bychom je mohli neúnavně tahat po sněhu. Je spousta plemen, která kvůli šlechtění chlad nesnesou.“

Pokud jde o psy, ne u všech to funguje stejně. Šlechtěním vznikají nové rasy uzpůsobené konkrétním podmínkám a požadavkům, a ne všechny dokážou tolerovat zimu a chlad stejně.

Chrtům nebo naháčům je zima

Špatně jsou na tom například chrti, kteří nemají takřka žádný tělesný tuk, nebo naháči, jejichž těla jsou bez srsti. Většina psů je ale na sněhu spokojená stejně tak jako na trávě a zimní radovánky si dokáže užít, aniž by se při tom třásla chladem.

Tajemství psích tlapek (zdroj: ČT24)