Internetové vyhledávače si v Německu sáhnou hlouběji do kapsy

Berlín - Internetové vyhledávače nejspíš budou v budoucnu muset platit poplatky německým vydavatelům, pokud budou chtít zveřejňovat úryvky z novinových a časopiseckých článků. Berlínská vláda se rozhodla připravit novelu autorského zákona, podle níž už vyhledávače a zpravodajské servery nebudou moci používat části cizích článků bezplatně jako dosud. Proti zákonu přezdívanému Lex Google se bouří zástupci internetu, vydavatelé jej naopak vítají.

Podle novely by měli mít vydavatelé podíl na ziscích, které vyhledávače a další servery generují díky tomu, že lákají čtenáře na obsah okopírovaný z médií. Pokud by vyhledávače i nadále chtěly odkazovat třeba na novinové články a umisťovat na své stránky jejich ukázky, musely by odvádět poplatky. Ty by se pak rozdělovaly jako autorské honoráře jednotlivým vydavatelstvím. Soukromých osob ani firem by se poplatková povinnost netýkala - lidé doma i v práci by si dál mohli prohlížet novinové články zdarma, pokud jsou na internetu volně přístupné. Pokud by byl zákon schválen, přiblížilo by se Německo například Velké Británii, kde už zpravodajské servery za zveřejňování cizích článků platí. Britská praxe se ale netýká Googlu.

Rozhovor s Petrem Krčmářem (zdroj: ČT24)

Spolkový svaz německých vydavatelů novin (BDZV) a asociace vydavatelů časopisů (VDZ), které na změnu zákona tlačily, krok vládní koalice přivítaly. Podle nich jsou poplatky pro vyhledávače cestou, jak v digitální době zajistit autorská práva novinářů a vydavatelských domů. Autorský zákon se podle nich stará o to, aby se s vydavateli tisku nezacházelo jinak než s filmaři, vysílacími společnostmi, databankami nebo pořadateli koncertů.

Googlu se připravované změny nelíbí a poukazuje na to, že nejsou systémové. Regulace může podle něj zbrzdit vývoj internetu, protože povede k dodatečným nákladům a neshodám. „Neměl by svůj podíl dostat i výrobce, na jehož přístroji si článek prohlížíte? Nebo poskytovatel internetu?“ ptá se Eric Schmidt, předseda představenstva Googlu. Proti novele se vyslovil i německý svaz pro informační technologie, telekomunikace a média Bitkom a proti jsou také uživatelé internetu.

Vydáno pod