Padesátiletá legenda sedmi moří dopluje… a jde do šrotu

Washington - Legenda amerického vojenského námořnictva USS Enterprise se čtyřtisícovou posádkou vyráží na svou poslední misi. Dvaapadesát let stará letadlová loď s jaderným pohonem míří na Blízký východ, kde má pátrat po somálských pirátech a být v pohotovosti pro případ válečného konfliktu s Íránem. Prvního prosince se pak odtamtud vydá na úplně poslední plavbu - k sešrotování.

První letadlová loď s jaderným pohonem vyrazila na moře v roce 1961. Stavba 342 metrů dlouhého plavidla trvala čtyři roky a spolkla tehdy astronomických 451 milionů dolarů. Do ostré akce se loď dostala už za pár měsíců - byla součástí blokády během kubánské krize. V 70. a 80. letech sloužila hlavně v Tichomoří. Bojové letouny z této lodi mířily nad Libyi, Irák, Írán i Afghánistán. „Po kubánské krizi to byla vietnamská válka, studená válka a účastnili jsme se všech operací na Blízkém východě,“ upřesňuje admirál Ted Carter. Letadlová loď ale nebyla celé půlstoletí jen v konfliktech. V polovině 80. let se stala také kulisou pro natáčení filmového hitu Top Gun.

Jméno plavidla se u amerického námořnictva dědí. První Enterprise vyplula v roce 1775, nejslavnější je ta sedmá, která bojovala za 2. světové války u Midway a Guadalcanalu. Ta současná - osmá - měla sloužit 20 let. Díky renovacím je na vodě už přes půl století - déle něž kterákoli srovnatelná loď.

Tom Benfield, bývalý člen posádky USS Enterprise, který zažil její první plavbu:

„Je jen jedna svého druhu. Žádná se jí nemůže rovnat.“

Dělníci začnou plavidlo rozebírat příští rok. Návrh, aby se z něj stalo muzeum, námořnictvo odmítlo. Údržba lodi by totiž stála desítky milionů dolarů.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)