Tymošenková se bude léčit ve věznici

Kyjev – Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková se bude i nadále léčit ve věznici. Rozhodnutí dnes potvrdili ukrajinští lékaři. Tymošenková odmítá jejich verdikt přijmout. Tymošenková si odpykává sedmiletý trest, který jí soud vyměřil za podpis údajně nevýhodných smluv o dodávkách plynu s Ruskem. Ve vězení si stěžuje na ukrutné bolesti zad.

Němečtí lékaři minulý týden vydali zprávu, podle níž je Tymošenkovou nezbytné léčit mimo charkovské vězení. Ve vězení podle německých odborníků „nemohla být poskytnuta nezbytná komplexní péče odpovídající mezinárodním standardům“. 

Jenže ukrajinští lékaři trvají na svém a prý se bude Tymošenková dál léčit jen ve vězení. „Všechny podmínky pro fyzioterapeutické a rehabilitační procedury byly v prostorách věznice vytvořeny, léky je nápravné zařízení plně vybaveno, k dispozici je i příslušné zdravotnické zařízení,“ uvedla vězeňská správa. 

Tymošenková odmítla rozhodnutí přijmout. Stěžuje si na bolesti páteře, obtížně se údajně pohybuje, chodí o berlích a musí jí přitom navíc ještě někdo pomáhat.