Palestinci z Islámského džihádu uzavřeli s Izraelem příměří

Jeruzalém - Izrael a militantní frakce z pásma Gazy se dohodly na Egyptem vyjednaném příměří, které ukončí čtyřdenní pohraniční násilnosti. Informaci přinesl vysoce postavený egyptský zdroj agentury Reuters a o několik hodin později příměří potvrdil v rozhlase izraelský ministr vnitřní bezpečnosti Matan Vilnai.

Obě strany se „dohodly ukončit současné operace“. Součástí dohody je i neobvyklý izraelský závazek „ukončit atentáty“. Příměří mělo začít platit od dnešní půlnoci. Palestinská radikální skupina Islámský džihád vystoupila po uzavřené dohodě s prohlášením, ve kterém oznámila, že na podmínky příměří s Izraelem přistupuje.

Izraelské útoky na pásmo Gazy začaly v pátek, na palestinské straně si vyžádaly více než desítku obětí. Palestinci z pásma na Izrael vypálili asi 100 raket a zranili jimi několik Izraelců. Konfrontaci vyprovokoval dvojí raketový útok na jih Izraele.

Radikální Hamas, který pásmu vládne, dodržuje klid zbraní a na Izrael neútočí. Rakety ale odpalují členové menších skupin, které se příměřím necítí vázány.

Izraelská armáda v poledne oznámila, že od té doby neprovedla žádný vzdušný úder proti pozicím palestinských radikálů. Z palestinské strany bylo podle policejního mluvčího Mickyho Rosenfelda za tu dobu vypáleno na Izrael osm raket a granátů, které nezpůsobily žádné zranění.