Sarkozy údajně měl na minulou kampaň peníze od Kaddáfího

Paříž - Na předvolební kampaň Nicolase Sarkozyho v roce 2007 údajně přispěl 50 miliony eur bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Napsal to francouzský investigativní server Mediapart. Podobně se loni vyjádřil i Kaddáfího syn Sajf Islám. Sarkozy, který se v současnosti uchází o znovuzvolení, obvinění odmítá. V dubnových volbách mu budou konkurovat socialista François  Hollande a také šéfka krajní pravice Marine Le Penová.

Sarkozy obvinění, že využil v předchozí kampani peníze od Kaddáfího, popírá: „Kaddáfí byl známý tím, že říkal nesmysly, dokonce prohlásil, že existují šeky. No tak ať je jeho syn ukáže. Je to absurdní a je mi líto, že se mě právě tady ptáte na obvinění vznesená Kaddáfím a jeho syny.“

Mediapart v pondělí s odvoláním na nově získané dokumenty informoval, že tehdejší libyjský režim poskytl na Sarkozyho kampaň částku 50 milionů eur (1,23 miliardy korun). Domluveno to prý bylo v říjnu 2005 při jednáních obou zemí o libyjském nákupu francouzských zbraní, kdy Sarkozy byl ještě ministrem vnitra. 

Dnes se do boje o prezidentské křeslo přihlásila i šéfka francouzské krajní pravice Marine Le Penová. Sehnala si podporu 500 volených činitelů, a může tak kandidovat. Jenže i tak zřejmě do voleb nijak výrazně nezasáhne, průzkumy jí nedávají moc šancí. To Sarkozy naopak vůbec poprvé vede v anketě před prezidentskými volbami nad svým největším rivalem Hollandem. Jenže jen v prvním kole, v tom druhém by Hollande Sarkozyho převálcoval.

Podle ankety agentury Ifop by nyní Sarkozy získal 28,5 procenta hlasů, zatímco Hollande 27 procent. Socialistický kandidát je ale stále jasným favoritem druhého kola, kde mu průzkum předpovídá 54,5 procenta hlasů.

Marine Le Penová
Zdroj: ČT24

Le Penová se přihlásila do boje o prezidentské křeslo

„Miliony občanů mají ode dneška opět naději, mohou se zapojit do kampaně a mít svého zástupce ve volbách. Nastal čas, abych jasně vysvětlila všem Francouzům smysl mé kandidatury. Pouštím se do boje jako předsedkyně strany a matka tří dětí. Politicky bojuji proti všemu, co zraňuje a utiskuje dnešní Francii. Obhajuji vizi Francie, kterou mám ráda,“ dodala Le Penová, která kritizuje své hlavní politické soupeře Sarkozyho a Hollanda, že jsou jeden horší než druhý. Sarkozyho navíc obviňuje z toho, že do své kampaně převzal některé její teze ohledně přistěhovalectví a cizinců.

Marine Le Penová, kandidátka na francouzskou prezidentku:

„Naprosto odmítám nelegální přistěhovalce, kteří nechtějí uznat autoritu francouzských zákonů a kultury. Francouzská civilizace je úžasnou směsí umění, zákonů, literatury, základních práv, našeho přesvědčení, hodnot a tradic.“

Šéfové frakcí v EP se pustili do Sarkozyho kvůli Schengenu

Sarkozy v neděli na předvolebním mítinku prohlásil, že pokud během roku nenastane pokrok v ochraně hranic EU před nelegální migrací, Francie svou účast v Schengenu pozastaví. Podle šéfa frakce liberálů v Evropském parlamentu používá jazyk krajní pravice. Do Sarkozyho se dnes v europarlamentu pustili i zástupci socialistů a zelených. Jeho slova dnes kritizoval také šéf německé diplomacie Guido Westerwelle.

„Říkám si, kdo je kandidátem krajní pravice v prezidentských volbách ve Francii: Nicolas Sarkozy, nebo Marine Le Penová?“ zeptal se šéf liberálů Guy Verhofstadt. „Měli bychom zase cestovat po Evropské unii s pasem?“ zeptal se od řečnického pultu ve francouzském Štrasburku šéf socialistické frakce Hannes Swoboda. „Něco takového nemůže myslet vážně,“ dodal a demonstrativně mával cestovním pasem.