Dalších 6 lidí skončilo za mřížemi, Brooksová už podruhé

Londýn – Britská policie dnes ráno provedla rozsáhlou akci, při které kvůli ilegálním odposlechům britského bulváru zatkla celkem 6 lidí. Podle BBC bylo pět mužů a jedna žena zatčeno kvůli tomu, že bránili ve vyšetřování. Policie zatýkala v Londýně a hrabstvích Oxfordshire, Hampshire a Hertfordshire. Podle televize Sky News byla mezi zatčenými Rebekah Brooksová, která šéfovala News International.

Aféra s odposlechy v novinách patřících do impéria Ruperta Murdocha News International se v Británii táhne už několik let. Loni kvůli ní Murdoch zavřel bulvární nedělník News of the World.

Úřady zatím oficiálně nezveřejnily totožnost šestice zatčených lidí, Sky News s odvoláním na nejmenované zdroje nicméně tvrdí, že mezi nimi je Rebekah Brooksová, která bývala šéfredaktorkou NoW a šéfkou News International. Zadržen byl údajně i její manžel. Šestice zatčených je nyní u výslechů, policie prohledává jejich domy.

Brooksovou přitom v souvislosti s odposlechy policie zadržela již loni v červenci, po výslechu byla ale propuštěna na kauci. Teď ale podle spoulpracovníka ČT Ivana Kytky přibylo podezření, že jako šéfka News of the World osobně nařídila zničení veškeré kompromitující korespondence, převedším elektronické pošty, která by mohla sloužit jako důkaz při policejním šetření a soudním řízení.

Kauza s odposlechy a především zatčení Brooksové je nepříjemné i pro britského premiéra Davida Camerona. Před rokem musel kvůli aféře odstoupit jeho mluvčí Andy Coulson, který předtím šéfoval listu NoW. Cameron se navíc kamarádí s Brooksovou a především jejím manželem. Obě rodiny bydlí blízko sebe v hrabství Oxfordshire. Cameron na začátku března také připustil, že než se stal premiérem, jezdil na koni, kterého půjčila Brooksové britská policie. 

Celá aféra propukla v roce 2007, kdy byl za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny odsouzen reportér NoW Clive Goodman. Skandál pak s plnou silou propukl loni v červenci, kdy se ukázalo, že NoW odposlouchával hlasovou schránku mobilu zavražděné dívky Milly Dowlerové. Řada známých osobností podala na Murdochovy listy kvůli odposlechům žaloby. List odposlouchával pozůstalé obětí zločinu, rodiny padlých amerických vojáků i řadu soukromých hovorů nejrůznějších celebrit. Dosud policie zatkla kvůli aféře 45 lidí.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)