Obézní Indonésané musejí každý týden vydržet „den bez rýže“

Jakarta - Indonésané jsou milovníky rýže. Ročně jí každý sní průměrně 140 kilo. Nově nařízená dieta proto zasáhla celý národ. Za dovoz rýže chce vláda ušetřit, a proto zavedla takzvaný „den bez rýže“. Koná se každé úterý. Restaurace ani pouliční stánky v tento den rýži nenabízí, namísto toho ji nahradí bramborami nebo tofu. Indonésanům má den bez rýže mimo jiné pomoci v boji s obezitou.

Každé úterý je pro Indonésany dnem bez rýže. V kantýně ve městě Depok ke kuřeti nebo pikantnímu hovězímu rýži nedostanete, a to kvůli vládnímu rozhodnutí ušetřit stovky milionů dolarů na dovozu rýže. „Pokud lidi přesvědčíme, aby snížili konzumaci rýže, a přesměrujeme je k jiným zdrojům karbohydrátů, budou zdravější. Doufáme, že kromě ekonomické stability to bude mít vliv i na naše zdraví,“ prohlásil starosta Nur Mahmúdí Ismaíl.

Indonésané po rýži šílí, sní 140 kilo ročně

Indonésie je čtvrtým největším konzumentem rýže na světě. Její spotřeba je obrovská - ostatní země v jižní Asii sní polovinu toho, co Indonésané. Ročně jim vychází 140 kilogramů rýže na hlavu. Indonéský ministr obchodu se rozhodl statistiky změnit. „Pokud snížíme naši spotřebu rýže ze 140 kg ročně na hypotetických 100 kilogramů, ušetříme 10 milionů tun rýže,“ řekl Gita Wirjawan.

Experti ale varují, že aby země uživila rostoucí populaci, výroba rýže se musí v příštích třiceti letech naopak zvýšit. Teď ale vládne rýžová dieta. Problém může představovat zejména na venkově.

Chudí bez rýže nevyjdou s penězi 

Zatímco obyvatelé měst upřednostňují i jiná jídla, pro chudé Indonésany je rýže pořád jediným a nejdůležitějším zdrojem kalorií a živin. „Pokud rýži nahradíme ovocem, pak zaplatíme 50 tisíc rupií za kilo. Když ale koupíme 1 kilogram rýže, stojí to jen 6 000 rupií. Dokážeme tím nasytit celou rodinu a vydrží to déle,“ podotkl jeden z obyvatelů Indonésie. 

Indonésané zřejmě rýži ze svého jídelníčku jen tak nevyřadí. Přesvědčeni o životě bez rýže nejsou ani ti, co mají na výběr. „Jsem zvyklý jíst rýži. Byl jsem překvapený, že tady žádnou neprodávají. Pouze její náhražky. Kvůli tomu jsem zrušil svou objednávku, protože v jídle nebyla rýže,“ konstatoval Indonésan. Vzkaz mnoha Indonésanů je proto jasný: jídlo bez rýže pro ně není žádným jídlem. 

Rýžová dieta (zdroj: ČT24)