V potopeném bangladéšském trajektu našly smrt desítky lidí

Dháka – Nejméně tři desítky mrtvých si na jihu Bangladéše vyžádala nehoda trajektu, na němž se plavilo asi 200 pasažérů. Po převrácení lodi se kromě toho pohřešují desítky lidí. Neštěstí se stalo v noci na dnešek na řece Meghna asi 40 kilometrů jihovýchodně od Dháky. Policie uvedla, že trajekt mířící do hlavního města se srazil s ropným tankerem a téměř okamžitě šel ke dnu, takže cestující neměli dostatek času na záchranu. Podle výpovědi svědků navíc většina pasažérů v době neštěstí spala.

Potápěči z vnitřku lodi vytáhli 32 těl obětí. Počet obětí pravděpodobně poroste, protože panují obavy, že uvnitř je uvězněno větší množství těl. Z vody se podařilo zachránit asi 35 přeživších, po dalších záchranáři pátrají. Záchranáři lokalizovali trajekt v hloubce 21 metrů a záchranné plavidlo se ho snaží přitáhnout blíž ke břehu.

Záchranáři odnášejí oběť lodního neštěstí v Bangladéši
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Rahman

Údaje o počtu cestujících na trajektu se liší. Policie uvádí asi 200 pasažérů, jeden z pasažérů ale novinářům sdělil, že když šla loď ke dnu, bylo na palubě asi 300 lidí. Hodnověrné údaje o počtu pasažérů bývá těžké získat. Seznam cestujících mají provozovatelé lodí jen zřídka a většina si jich kupuje lístek až na lodi.

V Bangladéši, který je protkán 230 řekami, jsou říční nehody časté. Při lodních neštěstích zemře každý rok několik tisíc lidí. Kapitáni často nerespektují bezpečnostní pravidla a lodě bývají obvykle přetěžovány nadměrným množstvím cestujících nebo materiálu.