Rick Santorum překvapivě vyhrál primárky v Mississippi i Alabamě

New York – Republikánské primárky v Alabamě a Mississippi přinesly překvapivé dvojí vítězství konzervativce Ricka Santoruma. Druhý skončil bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, a bude tak pod velkým tlakem, aby odstoupil z kampaně. Se třetím místem se pak na „hlubokém jihu“ musel spokojit dosavadní favorit seriálu republikánských primárek a volebních shromáždění Mitt Romney, kterému se nepodařilo přesvědčit tamní konzervativní voliče. Zklamání z výsledků na jihu mu může zmírnit vítězství ve stranických shromážděních na Havaji a na tichomořském území Americká Samoa.

Vítězství bývalého senátora Santoruma v obou důležitých jižanských primárkách málokdo předpokládal, protože poslední průzkumy naznačovaly spíše těsné souboje mezi Gingrichem a Romneym. „Znovu jsme to dokázali,“ řekl po vítězství v Alabamě Santorum, který stále více potvrzuje roli konzervativní alternativy vůči spíše umírněnému Romneymu.   

Pro bývalého šéfa sněmovny Gingriche je výsledek značně nepříjemný. Osmašedesátiletý politik, jenž má domov v jiném jižanském státě Georgia, si od Mississippi a Alabamy sliboval oživení své skomírající kampaně. Zatím se ale zdá, že bude čelit výzvám na odstoupení z kampaně. Jeho tábor ale zatím naznačuje, že nic takového nepřichází v úvahu a že Gingrich hodlá v republikánském klání i nadále pokračovat.

Ani Romney ale nemůže být spokojený. Některé poslední průzkumy naznačovaly, že by si v některém ze silně konzervativních států mohl dokonce pomýšlet na vítězství. Zatím se ale nic takového nepotvrzuje, a bývalý guvernér tak zřejmě nadále ponese nálepku kandidáta, který nedokáže oslovit konzervativce. Zároveň výrazně posílí jeho zatím nejsilnější soupeř, kterým je Santorum. Poslední ze čtveřice republikánských kandidátů, kongresman Ron Paul, podle očekávání u jižanských voličů propadl.  

Romneymu zároveň v primárkách stále uniká rozhodující úder, jímž mohlo být právě vítězství v některém z jižanských států. Konec republikánského klání o Bílý dům je tak stále v nedohlednu. Bývalý guvernér nicméně zatím přes všechny výhrady zůstává nejperspektivnějším kandidátem. Jeho stále větším problémem ale je, že tak nepůsobí. Lze přitom očekávat, že například Santorum z toho bude i nadále výrazně těžit.

Mitt Romney
Zdroj: Gerald Herbert/ČTK/AP

Exguvernér Romney bude mít i nadále nejvíce delegátů na nominační sjezd strany. Dosud jich nashromáždil 480. Do potřebné většiny 1 144 delegátů mu ale stále hodně zbývá. Santorum jich má 234, Gingrich 139, Paul 66.

Do Mitta Romneyho si rýpl Rick Santorum:
„Lidé vám říkají, jak vaše kampaň nemá dost peněz, všichni mluví o matematice a jak má tenhle závod jasného vítěze. No na někoho, kdo už má být jasným vítězem, utratil na kampaň proti mně obrovské peníze.“

…i Newt Gingrich:
„V obou státech získali konzervativní kandidáti skoro 70 procent hlasů. Pokud jste tedy horký favorit a stále končíte třetí, asi nebudete tak horkým favoritem.“

Hlasy delegátů se v republikánských primárkách a volebních shromážděních většinou rozdělují poměrně. Je tomu tak i v Alabamě a Mississippi, kde jich bylo k dispozici přes 80. Santorumovo vítězství vzhledem k těsnému výsledku z tohoto pohledu nebylo nijak drtivé a všichni kandidáti na prvních třech příčkách si, co se týče delegátů, polepšili. I to třeba Gingrichovi umožňuje odolávat tlaku na odstoupení z kampaně. „Odejdeme z Alabamy a Mississippi s výrazným počtem kandidátů,“ řekl.

Ještě minulý týden přitom jeho poradci dávali najevo, že bez vítězství v alespoň jednom z těchto států budou Gingrichovy vyhlídky na pokračování v republikánském souboji pochmurné. Specifikem letošní kampaně je ale vliv takzvaných politických akčních supervýborů, které těží z předloňského rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, podle nějž nelze omezovat výši darů určených na podporu či kritiku jednotlivých kandidátů. Každý z kandidátů se díky tomuto rozsudku těší podpoře miliardářů, která jim umožňuje pokračovat v kampani i v situaci, kdy by za normálních okolností již dávno odstoupili.