Čína schválila kontroverzní úpravu trestního řádu

Peking - Čínský parlament na konci svého výročního zasedání schválil spornou úpravu trestního řádu. Díky ní tak bezpečnostní orgány dostanou rozsáhlé pravomoci k zatýkání odpůrců režimu a jejich umisťování do domácího vězení. Nově mohou být drženi až šest měsíců na neznámém místě. Poslanci také přijali zprávu čínského premiéra Wen Ťia-paa o hospodářské situaci.

K úpravě zákona proběhla ostrá diskuze v samotné Číně a kritizována byla i mezinárodními organizacemi pro lidská práva. Letos tak hlasovalo pro úpravu zákona méně poslanců než loni. Pro bylo 2 725 poslanců z celkových 3 000. Proti hlasovalo 90 poslanců, což byl téměř dvojnásobek oproti loňsku. Podstatně více poslanců se také zdrželo hlasování, celkem 49.   

Parlament, který není svobodně volený, dosud všechny předlohy přijímal, ale letos bylo patrné, že souhlas nebyl tak jasný. Na internetu se dokonce rozběhla debata o krátké lhůtě předložení, která byla ale rychle zastavena cenzurou.

Mezinárodní experti kritizují sporné formulace zákona, jako například velmi nejasné definice pojmů jako ohrožení státní bezpečnosti, terorismus, velké korupční případy a domácí dohled na neznámém místě, pokud je to uznáno za nezbytné. Podezřelému také může být odmítnuto poskytnout právníka, jeho příbuzní musí být informováni o jeho zadržení, ale nikoli o místě, kde se nachází.

Jako problematické jsou vnímány formulace i kvůli příslušníkům menšin, jako jsou Tibeťané nebo Ujgurové, kteří jsou velmi jednoduše vystavováni podezření z terorismu nebo separatismu, když na čínské vládě požadují větší politická, kulturní nebo náboženská práva.

Organizace Human Rights Watch (HRW) ale minulý týden vyzdvihla i pozitiva nové úpravy. Podle HRW by mohla, dle návrhu textu, který byl k dispozici minulý týden, posílit procesní ochranu a právní postupy pro běžné podezřelé. Mohla by legalizovat i právo podezřelého mlčet během výslechu. Na závěr desetidenního zasedání schválili poslanci také státní rozpočet a nárůst vojenských výdajů o 11,2 procenta.

Premiér Wen Ťia-pao: Bez reforem nám hrozí kulturní revoluce

Poslanci vyslechli zprávu také o ekonomické prognóze. Kvůli globální hospodářské krizi byla snížena předpověď růstu na 7,5 procenta, což je nejnižší úroveň za posledních šest let. Ještě minulý rok dosáhla druhá největší ekonomika světa růstu 9,2 procenta a podpořila tak pozitivní vývoj světové ekonomiky.

Čínský premiér Wen Ťia-pao ve svém závěrečném projevu uvedl, že čínský politický systém potřebuje reformy, aby mohl řešit hospodářské problémy. Jinak zemi hrozí podobné tragédie jako kulturní revoluce. Reformy by měly být postupné a uspořádané. V čínské společnosti podle něj způsobuje nespokojenost sociální a právní nespravedlnost, přislíbil proto připravit v posledním roce, který ho v úřadu čeká, plán namířený na reformu rozdělení příjmů. Přislíbil také zavést kompenzace za zabranou zemědělskou půdu a celostátní výplaty starobních důchodů.