Švýcarská tragédie: Při nehodě autobusu 28 mrtvých, z toho 22 dětí

Bern - Při nehodě belgického autobusu ve švýcarském kantonu Valais zemřelo včera večer 28 lidí, z toho 22 dětí. Dalších 24 dětí bylo raněno. Autobus se vracel s dětmi do Belgie po lyžařském kurzu ve Val d'Anniviers a ze zatím neznámých příčin narazil do zdi v tunelu dálnice A9 u města Siders (Sierre). Záchranné práce probíhaly celou noc. Raněné převezly helikoptéry a sanitky do okolních nemocnic. Někteří belgičtí rodiče údajně ale stále nevědí, co se s jejich dětmi stalo. Identifikace všech obětí dosud neskončila. Nejistota panuje u osmi dětí. Švýcarský federální parlament na ranním zasedání uctil památku obětí nehody minutou ticha, stejně se zachovali také poslanci Evropského parlamentu. Belgie kvůli tragédii vyhlásí státní smutek.

„Je to hrozný strach a nejistota,“ prohlásil bruselský arcibiskup André-Joseph Léonard, který byl shodou okolností ve městě Heverlee, kde část obětí chodila do školy. Někteří rodiče se shromáždili v jedné ze dvou škol, které lyžařskou výpravu zorganizovaly, aby se zde dozvěděli nové informace o osudu svých dětí. „Dnes se nevyučuje, protože i učitele přemohly emoce. Teď není možné učit,“ prohlásil oblastní policejní komisař Marc Vranckix.  

Belgická vláda pro rodiny dětí vyčlenila dvě vojenská letadla, která je odvezla na místo tragédie. Na bruselském vojenském letišti Melsbroek rodiče spolu s premiérem očekával král Albert II. Na palubě o rodiče pečují psychologové. Úřady také otevřely telefonní linku pomoci pro postižené rodiny. Úřady otevřely telefonní linku pomoci pro rodiny dětí.

Předseda kantonální vlády Jacques Melly na tiskové konferenci hovořil o „nesmírné tragédii“, která všemi hluboce otřásla. Zároveň vyjádřil soustrast rodinám a poděkoval záchranářům za obtížný zásah. Pozůstalým během dnešního dne kondolovala řada evropských představitelů, mezi prvními byli francouzský prezident Nicolas Sarkozy s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem.

Kromě 40 Belgičanů jelo v autobuse také deset Nizozemců, jeden německý a jeden polský občan. Zranění tří cestujících označily úřady na dnešní ranní konferenci za obzvláště těžká. Dva z této trojice lékaři transportovali letecky do nemocnice v Lausanne, třetího pak na kliniku v Bernu. V autobusu cestovalo 52 lidí. Děti pocházely z belgických vesnic Lommel a Heverlee.

Informace o tunelu u města Sierre (Siders) v jihošvýcarském kantonu Valais:

- Tunel je dlouhý 2460 metrů. Do provozu byl uveden v roce 1999 jako součást dálnice A9, která vede z Lausanne u Ženevského jezera k italským hranicím.
- Německý autoklub ADAC mu ve svém testu z roku 2005 udělil známku „dobrý“.
- Denně tunelem podle kantonálních úřadů projede 15.000 vozidel.
- Tunel se skládá ze dvou tubusů, každý slouží pro jeden směr dopravy.
- Vozovka je pro každý směr dvouproudá a v tunelu je také několik nouzových odstavných stanovišť.

Autobus čelně narazil do betonového výklenku v tunelu

Podle dostupných informací ze zatím neznámých příčin autobus nejprve najel v tunelu dálnice A9 u města Sierre (Siders) poblíž hranic s Itálií do boční zdi a následně čelně vrazil do betonového výklenku nouzového odstavného stanoviště. Při nehodě oba řidiči zahynuli. Policie, která havárii označila za „nebývalou“, zahájila vyšetřování. V tunelu byla omezena rychlost na 100 kilometrů v hodině.

Záchranáři, kteří byli přivoláni v 21:15, pracovali na místě celou noc. Na vyprošťovacích pracích se podílelo asi 200 lidí, z toho bylo 15 lékařů, 100 zdravotníků, 30 policistů, 60 hasičů a tři psychologové. U nehody zasahovalo 12 sanitek a osm helikoptér, které převážely zraněné do nemocnic v Lausanne, Bernu a dalších měst v okolí. Přední část vozu byla po nárazu zcela zničena, takže mnozí přeživší se bez pomoci záchranářů nedokázali z trosek sami vyprostit.

Jean-Pierre Deslarzes, šéflékař místních záchranářů:
„Všichni byli šokováni tím, co zažili. Skutečnost, že šlo o děti, hodně přidala na dramatičnosti situace. Na tvářích většiny záchranářů byly znát velké emoce a mnoho z nich nemohlo zadržet slzy.“

Christiane Varone, velitel policie v kantonu Valais:
„Dopadlo to na nás plnou vahou. Nejde jen o samotný zásah nebo vyšetřování, ale také o to kontaktovat rodiny. Je to zdrcující, když rodičům musíte oznámit smrt jejich dítěte. To si nedokážete představit.“

„Tato tragédie změní celou Belgii,“ řekl belgický velvyslanec ve Švýcarsku Jan Luykx. „Nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. Závažnost celé nehody je velmi obtížné strávit. V současnosti se ovšem soustředím především na praktické záležitosti,“ dodal. Belgický ministr zahraničí Didier Reynders označil nehodu za „nepochopitelnou“.

Dětem v autobuse bylo kolem dvanácti let. Jejich rodiče mají na místo neštěstí dopravit dvě vojenská letadla. Na jejich palubě o ně mají pečovat psychologové. Do Švýcarska míří i belgický premiér Elio Di Rupo. „Pro celou Belgii je to velmi tragický den,“ prohlásil.

Lyžařská výprava cestovala třemi autobusy. Belgická dopravní společnost Toptours, která cestu zajišťovala a která se specializuje na lyžařské zájezdy, má podle belgického ministra dopravy Melchiora Watheleta výbornou pověst a vždy respektovala předpisy. Oba řidiči, kteří při nárazu zahynuli, do Švýcarska přicestovali v pondělí, což podle Watheleta svědčí o tom, že byly dodrženy všechny bezpečnostní přestávky pro odpočinek. Ministr také dodal, že havarovaný autobus byl vyroben v roce 2002. „Je to nejčernější den v mé 35leté kariéře,“ řekl dnes mluvčí belgického svazu autobusových dopravců. Firma Toptours prozatím žádné prohlášení nevydala.

Evropský parlament drží minutu ticha za oběti nehody ve Švýcarsku
Zdroj: ČT24

Děti si lyžák podle všeho užívaly plnými doušky

Světová média zveřejnila zápisky ze školního blogu, který si žáci na horách vedli. Záznamy o tom, jak se děti na výlet těšily, jak se na horách bavily a jak se jim nechtělo domů, ještě více podtrhují hloubku tragédie. „Dnešek byl rozhodně nejlepší,“ napsala na blogu jedna dívka. „Dobrodružný pochoďák byl vyčerpávající, ale naprosto úžasný. Náš pokoj vyhrál cenu za nejuklizenější místnost. Zítra má být chladněji. Ahoooj!“ Své zápisky během pětidenního lyžařského výcviku přidávali i učitelé, aby doma ujistili rodiče, že je vše v pořádku. „Prozatím nevidíme moc stesku po domově,“ napsal jeden z učitelů. „Ale z reakcí dětí, které máme, se jim po vás přece jen malinko stýská.“

Největší evropská nehoda v tunelu za 13 let

V Evropě jde od požáru v tunelu pod Mont Blancem, kde v březnu 1999 uhořelo 39 lidí, o nejhorší tragédii tohoto druhu. Jde také o nejtragičtější nehodu autobusu na evropském kontinentu od dubna 2007, kdy ve středním Turecku po srážce autokaru s kamionem zahynulo 32 lidí, převážně dětí ve věku od sedmi do 14 let.

Výběr větších silničních nehod v evropských tunelech za posledních 20 let:

18. března 1996 - V silničním tunelu u italského Palerma explodovala cisterna, do níž narazil malý autobus. Oheň se rozšířil na dalších 19 aut - pět mrtvých a 26 zraněných.
24. března 1999 - V tunelu pod Mont Blancem, spojujícím Francii a Itálii, uhořelo 39 lidí. Oheň se rozšířil z belgického nákladního auta na další vozy.
29. května 1999 - Dvanáct lidí zahynulo při rozsáhlém požáru, který vypukl v tunelu pod rakouským pohořím Tauern. Požár zachvátil tunel, když se kamion naložený barvami srazil s protijedoucím vozem asi 600 metrů od severního vjezdu do tunelu.
6. srpna 2001 - Pět obětí si vyžádala nehoda, při níž se čelně srazila dvě osobní auta, a následující požár zhruba uprostřed 8,3 kilometru dlouhého Gleinalmského tunelu na dálnici A-9 severně od Štýrského Hradce v Rakousku.
17. října 2001 - Pět lidí zahynulo při srážce kamionu s automobilem v husté mlze u vjezdu do tunelu Guldborg Sund mezi ostrovy Lolland a Falster u města Sakskoebing v jižním Dánsku.
24. října 2001 - Asi kilometr od jižního ústí Gotthardského tunelu na jihovýchodě Švýcarska zahynulo při čelní srážce dvou kamiónů a následném požáru 11 lidí.
7. června 2003 - Místní linkový autobus havaroval kvůli mikrospánku řidiče u východotureckého města Erzincan, zahynulo 27 osob a 25 bylo zraněno. Noční autobus v plné rychlosti narazil do stěny tunelu.
16. září 2006 - Srážka osobního automobilu s autobusem v dálničním tunelu Viamala na jihovýchodě Švýcarska si vyžádala devět obětí. Nehoda se stala v tunelu o délce 742 metrů poté, co jednomu autu podle vyšetřovatelů upadlo za jízdy kolo.
13. března 2012 - Při nehodě belgického autobusu ve švýcarském kantonu Valais zemřelo 28 lidí, z toho 22 dětí. Dalších 24 dětí bylo zraněno. Autobus, v němž cestovalo 52 lidí, se podle policie vracel s dětmi do Belgie po lyžařském kurzu ve Val d'Anniviers.

Výběr nehod autobusů v Evropě za posledních pět let, při nichž zahynulo přes 10 lidí:

14. dubna 2007 - Nejméně 32 osob, převážně dětí ve věku od sedmi do 14 let, zahynulo při srážce školního autobusu s kamionem poblíž města Aksaray v centrální části Turecka.
18. června 2007 - Třináct mrtvých si vyžádala nehoda autobusu na dálnici A14 nedaleko východoněmeckého města Halle. Dalších 31 osob bylo zraněno, některé z nich těžce. V autobuse cestovala skupina 48 seniorů. Nehodu způsobil kamion, který na autobus zezadu bez brzdění najel.
22. července 2007 - Nejméně 27 lidí zahynulo a přes 20 bylo vážně zraněno při nehodě polského autobusu ve francouzských Alpách mezi Grenoblem a obcí La Mure. Vůz, který spadl do 40 metrů hluboké rokle, měl patrně problémy s brzdami.
6. srpna 2007 - Nejméně 19 lidí zahynulo při srážce mikrobusu s dělníky s kamionem poblíž města Kangal v provincii Sivas v centrálním Turecku.
5. listopadu 2007 - Patnáct lidí přišlo o život a 23 bylo zraněno při srážce autobusu s automobilem na dálnici ve středním Portugalsku, asi 150 kilometrů severovýchodně od Lisabonu.
23. června 2008 - Střet minibusu s vlakem u města Nurdagi na jihovýchodě Turecka si vyžádal 11 obětí z řad cestujících v minibuse, jehož řidič nedbal výstražných signálů na přejezdu.
7. září 2008 - Jedna z nejtragičtějších dopravních nehod Slováků v zahraničí si v Chorvatsku vyžádala 14 obětí a 30 zraněných poté, co autobus s turisty z Košic narazil na dálnici mezi Záhřebem a Splitem u města Gospić do mostního pilíře.
4. listopadu 2008 - Dvacet lidí, většinou starších, zahynulo při požáru, který zachvátil autobus na dálnici A2 nedaleko německého Hannoveru. Dalších 12 lidí utrpělo vážná zranění.
24. července 2009 - Při srážce autobusu s cisternou zahynulo u jihoruského města Rostov na Donu 21 osob včetně dvou dětí.
14. srpna 2009 - Při srážce mikrobusu s vlakem na nechráněném železničním přejezdu u města Iasi na severovýchodě Rumunska zahynulo 13 lidí, včetně dvou dětí.
17. července 2010 - Při nehodě autobusu v Albánii asi 160 kilometrů severně od Tirany zahynulo 14 lidí a 12 bylo zraněno poté, co autobus sjel z vozovky a zřítil se do strže.
26. září 2010 - Nejméně 12 lidí zemřelo a asi 30 osob bylo zraněno při nehodě polského autobusu na dálnici A10 východně od Berlína. Autobus se 47 cestujícími směřoval ze Španělska do Polska.
21. prosince 2011 - Nejméně 25 mrtvých si vyžádala srážka kamionu s malým autobusem poblíž obce Salat v provincii Diyarbakir v jihovýchodním Turecku.
13. března 2012 - Při nehodě autobusu ve švýcarském kantonu Valais zemřelo 28 lidí. Belgický autobus ze zatím neznámých příčin narazil do zdi v tunelu. Mezi zemřelými bylo podle informací agentury Reuters 22 dětí.

(ČTK)