Afghánce povraždil jediný americký voják, USA ho odvezly

Kábul - Amerického vojáka, který v neděli zastřelil 16 afghánských civilistů, dnes Američané odvezli do USA. Muže se při útoku podařilo zachytit na videonahrávce. Voják na ní kráčí ke své základně a dává ruce vzhůru, aby se vzdal. V úterý pozdě večer to sdělil afghánský činitel, který prý záznam viděl. Do Afghánistánu dnes neočekávaně přiletěl americký ministr obrany Leon Panetta. Podle něj nedělní masakr nezničí vztahy Spojených států a Afghánistánu. Panetta zopakoval, že zmíněný „hluboce znepokojující“ násilný čin nezmění plány a strategii stahování amerických jednotek ze země. Šéf Pentagonu dorazil do jihoafghánské provincie Hílmand, kde dnes při explozi bomby nastražené na silnici zahynulo osm civilistů.

Videonahrávku pořídil hlídkovací balón, který filmuje oblast kolem základny. Video prý ukazuje vojáka v americké uniformě, jak se přibližuje k jižní bráně základny. V ruce má zbraň, kterou zakrývá tradiční afghánský šátek. Přehoz pak sundá, položí zbraň na zem a zvedne ruce na znamení, že se vzdává.

Americké úřady podle něj video přehrály afghánským činitelům jako důkaz toho, že do masakru v jihoafghánské provincii Kandahár byl zapojen jediný pachatel.

Leon Panetta, americký ministr obrany:

„Ačkoli jsou tyto násilné činy nesmírně tragické, neurčují samy o sobě vztahy mezi koalicí a afghánskými silami a afghánským lidem. Budeme vystaveni zkouškám, budeme čelit velkým výzvám. Budeme čelit výzvám ze strany našich nepřátel i od sebe samých, budeme čelit výzvám válečného pekla.“

Násilí v Afghánistánu
Zdroj: ČTK/AP/Allauddin Khan

Jeden z příslušníků americké armády v neděli opustil základnu a postřílel ve třech různých domech v okrese Pandžvaj 16 civilistů, mezi nimi devět dětí a tři ženy. Jejich těla poté spálil.

Americká armáda dnes z Afghánistánu vojáka, který v neděli vraždil, odvezla. O jeho přesunu rozhodl velitel Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) John Allen.

Panovalo podezření, že bylo pachatelů víc

Prezident Hamíd Karzáí do míst tragédie v úterý vyslal delegaci, která má incident vyšetřit. Někteří vesničané afghánské delegaci sdělili, že masakru se účastnili nejméně dva vojáci. Také afghánští činitelé naznačovali, že do střelby byl zapojen více než jeden střelec.

Dům, kde americký voják zabil 16 civilistů
Zdroj: ISIFA/Arghand/Xinhua/Sipa USA

Do Afghánistánu dorazil americký ministr obrany

Panetta se v Hílmandu vydal na britskou leteckou základnu Camp Bastion, avšak když jeho letadlo přistávalo, na dráhu vjelo vozidlo, které se následně vzňalo. Řidič, který utrpěl těžké popáleniny, byl zadržen. Pannetovi ani jeho doprovodu se nic nestalo, nicméně zranění utrpěl jeden britský voják. Podle agentury AP muž vozidlo ukradl a sjel s ním do příkopu, kde se vůz vzňal. Agentura AFP napsala, že byl zaměstnancem na základně.

Podle Baracka Obamy se kvůli incidentu plány nezmění. „V této fázi neočekávám, že provedeme náhlé dodatečné změny plánu, který už máme,“ řekl americký prezident novinářům po setkání s britským premiérem Davidem Cameronem v Bílém domě. Podle Obamy by se ve světle nedělního incidentu nemělo zapomínat na pokrok, který spojenci v Afghánistánu zaznamenali. Prezident jako příklad uvedl, že se podařilo zlomit nástup povstaleckého hnutí Taliban a že úspěšně pokračuje výcvik afghánského vojska. Cameron podotkl, že není pochyb o tom, že afghánská mise je složitá, cíle spojenců ale podle premiéra přesto lze splnit.

Nejvyšší soud v Polsku dnes zbavil trojici polských vojáků obvinění z válečných zločinů. U dalších čtyř nařídil za zabití afghánských civilistů v roce 2007 nový proces. Dnešní verdikt tak změnil loňské rozhodnutí vojenského soudu ve Varšavě, který všech sedm vojáků osvobodil. Vojenský soud podle NS nevzal v úvahu všechny důkazy. Prokuratura žádá trest odnětí svobody na pět až deset let.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)