Vyhořelý hrad otevřeme do podzimu, doufají Slováci

Bratislava - Slováci chtějí do podzimu opravit hrad Krásna Horka, který o víkendu poškodil ničivý požár. Ministr kultury Daniel Krajcer uvedl, že hrad by mohl být zpřístupněn veřejnosti už v září. Prvním krokem při opravě hradu bude jeho provizorní přikrytí, které následně nahradí nová střecha. Hrad ze 14. století nad obcí Krásnohorské Podhradie nedaleko Rožňavy patřil k oblíbeným cílem turistů.

Ze středověké stavby na východě země pracovníci stěhují zachovalé exponáty, které v průběhu rekonstrukce uskladní v jiných muzeích. Slovenské národní muzeum jako správce hradu zahájil sbírku na financování oprav. Další peníze by měly poskytnout pojišťovny, hrad byl proti živelným pohromám pojištěn. Stavba byla pojištěna na více než 11 milionů eur (270 milionů korun). Pomoc při opravě hradu a exponátů už nabídlo vícero muzeí a dobrovolníků.

Michal Šimkovič, historik umění a architektury:

„Vzhledem k rozsahu požáru je ještě situace při tom všem špatném, co se stalo, docela dobrá, neboť to v podstatě vypadá, že jen na dvou místech se propadly stropy horního podlaží.“

Plameny úplně zničily dřevenou šindelovou střechu hradu. Ačkoliv asi 90 procent sbírek živel nepoškodil, požár poničil sbírku historických zbraní nebo repliky kostýmů. Oheň rovněž roztavil tři zvony. Nejvíce poškozen je gotický palác, který byl po rekonstrukci zpřístupněn teprve loni na jaře.

Krásna Horka v plamenech
Zdroj: ČT24

Požár zasáhl hrad poté, co plameny přeskočily na stavbu z okolního hořícího porostu. Policie popřela původní informace hasičů, podle kterých se živel vymkl z kontroly při vypalování trávy. Za požár prý může neopatrnost dvou chlapců při zapalování cigarety. Vzhledem k nízkému věku je policie trestně stíhat nemůže.

Ministerstvo chce s obnovou hradu začít co nejdříve. Historik Michal Šimkovič si myslí, že je to i šance, jak napravit některé chyby minulosti. Za socialismu se totiž při opravách hradu používalo mnoho oceli a betonu. Nyní chtějí památkáři postupovat citlivěji.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)