Obama a Cameron – největší spojenci všech dob

Washington – S veškerými vojenskými poctami přivítal ve Spojených státech americký prezident Barack Obama britského premiéra Davida Camerona. Oba politici během svých schůzek dávají jasně najevo, že vztahy mezi Británií a USA jsou víc než nadstandardní. Obama a Cameron dnes v Bílém domě jednali o Afghánistánu, íránském jaderném programu, násilí v Sýrii a světové ekonomice.

Celkem 19 čestných výstřelů přivítalo ve Washingtonu britského premiéra Davida Camerona. Obama spolu s manželkou Michelle přivítal britský premiérský pár s veškerými čestnými a ceremoniálními poctami. Oba představitelé dávají jasně najevo, že si jejich země rozumějí. Obama to dokonce nazval „největším spojenectvím, jaké kdy svět poznal“. 

„Důvod je jednoduchý – stojíme při sobě, fungujeme spolu, společně krvácíme a společně budujeme, v časech dobrých i zlých. Protože když tohle děláme, naše národy jsou ve větším bezpečí, lidem se daří lépe, svět je bezpečnější a lepší,“ řekl Obama. 

Dnes odpoledne se oba sešli v Bílém domě, aby probrali závažná politická témata. Oba podpořili demokratický proces na Blízkém východě, především v Sýrii. „Asad musí odstoupit. Není otázka jak, ale kdy,“ prohlásil na tiskové konferenci americký prezident. „Musíme se vynasnažit, abychom dosáhli konce násilí, vyvíjet maximální tlak na ty, kteří zabraňují změnám. Musíme dosáhnout ukončení násilí spíše postupem demokratických změn než občanskou válkou,“ řekl k tomu Cameron. 

Strategickými partnery jsou USA a Británie i v Afghánistánu. Oba politici se shodli již na dřívějším plánu, že v roce 2014 nebudou už obě země součástí bojového nasazení v této zemi. 

Obama s Cameronem se shodli i v otázce Íránu. Oba trvají na tom, že by měl Írán plnit mezinárodní povinnosti. Obavy panují především kvůli jeho jadernému programu. „Írán nemůže mít na výběr, buď bude plnit mezinárodní povinnosti, nebo bude čelit důsledkům,“ varoval Obama. „Británie se snaží, abychom dosáhli embarga na dovoz ropy v rámci celé Evropské unie, musíme znásobit tlak,“ dodal Cameron.  

David Cameron a Barack Obama
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo

A že přátelství mezi oběma muži není jen čistě politické, ukázal i fakt, že spolu vyrazili na basket. Obama předvedl Cameronovi svůj oblíbený sport v Daytonu ve státě Ohio, kde se střetly týmy Western Kentucky a Mississippi Valley State. Cameron přiznal, že je na košíkové poprvé. Obama mu rád vysvětlil pravidla hry.

Požár v Bílém domě - Britové to tu rozsvítili

Na schůzce Obamy s Cameronem přišla na řadu i řeč o požáru v roce 1814, kdy zcela shořel vnitřek a ohořel vnějšek Bílého domu. Obama přitom připomněl, že za to mohli Britové:  „Uplynulo už skoro 200 let od okamžiku, kdy Britové přišli do Bílého domu za poněkud jiných okolností. A zanechali tu silný dojem. Opravdu to tu rozsvítili. Ale vyrovnali jsme se s tím.“ Cameron na to odvětil: „Při pomyšlení, že se to tu moji předci před 200 lety pokusili spálit, jsem trochu v rozpacích.“ Sídlo amerických prezidentů vypálily spolu s mnoha dalšími veřejnými budovami ve Washingtonu britské síly pod vedením generála Roberta Rosse.