Europarlament v právně nezávazné rezoluci odsoudil Wildersův web

Štrasburk - Evropský parlament dnes odsoudil kontroverzní internetovou stránku nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), která nabádá občany, aby si stěžovali na údajně špatné chování lidí z východních zemí sedmadvacítky. Europoslanci v právně nezávazné rezoluci vyzvali šéfa nizozemské vlády Marka Rutteho, aby se od této iniciativy strany pravicového populisty Geerta Wilderse distancoval. Vyzvali také Evropskou radu, tedy nejvyšší představitele zemí unie, aby Wildersův diskriminační web oficiálně odmítli.

Podle europoslanců internetová stránka PVV „popírá základní evropské hodnoty lidské důstojnosti, svobody, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv“. Poslanci proto chtějí, aby Rutte jménem své vlády „tuto politováníhodnou iniciativu“ odsoudil a aby nizozemské úřady prošetřily, zda internetová stránka nevede k podněcování k nenávisti.

Rutteho vláda už několikrát zopakovala, že názory, jaké má PVV na lidi ze střední a východní Evropy, nijak nevyjadřují její stanovisko a že za Wildersův web odpovídá jeho strana. Sám Wilders před časem prohlásil, že na kritiku, jaká se něj kvůli jeho kontroverznímu webu snesla z Bruselu, kašle. PVV zajišťuje menšinovému kabinetu v Haagu většinu hlasů v parlamentu.

PVV vyzývá k hlášení "nepravostí" Východoevropanů
Zdroj: ČT24

Europoslanci v dnešní rezoluci také uvedli, že nizozemská vláda v posledních letech polevila v úsilí o evropskou integraci. Ukazuje to podle nich například postoj Haagu k otázce rozšíření schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Nizozemsko stále blokuje vstup Rumunska a Bulharska do Schengenu, i když z naprosté většiny členů sedmadvacítky i od Evropské komise zaznívá, že obě balkánské země všechny podmínky už splnily. Kvůli postoji Nizozemska bylo proto nedávno na summitu EU rozhodnutí o rozšíření Schengenu odsunuto na září.

Vydáno pod