Blagojevich zamířil do kriminálu s velkou parádou

Chicago - Bývalý guvernér amerického státu Illinois Rod Blagojevich dnes nastoupil do vězení, kde si odpyká čtrnáctiletý trest odnětí svobody za korupci. V prosinci byl odsouzen především za to, že se pokusil prodat illinoiské místo v americkém Senátu uvolněné po zvolení Baracka Obamy prezidentem. Pětapadesátiletý Blagojevich dnes odjel ze svého domu na severu Chicaga; odletěl do Denveru, kde se po posledním obědě na svobodě přihlásil ve federální věznici Englewood na předměstí Denveru ve státě Colorado. Většina z asi 1 000 trestanců této věznice s nízkou ostrahou tu je kvůli drogám, ale je tu vězněn i například někdejší šéf zkrachovalé firmy Enron Jeff Skilling, který byl odsouzen na 24 let za podvody. Blagojevich může žádat o podmínečné propuštění nejdřív po 12 letech.

Blagojevichovu cestu do vězení pozorně sledovaly a živě přenášely štáby řady amerických médií. Blagojevich ještě dnes ráno před novináři prohlásil, že se i přes soudní rozhodnutí považuje za nevinného. „Odcházím s těžkým srdcem, s čistým svědomím a vkládám velké naděje do budoucnosti,“ prohlásil, když opouštěl svůj dům v Chicagu. Prohlásil také, že rozloučit se s rodinou před nástupem do vězení bylo to nejtěžší, co kdy musel udělat.

Poslední den na svobodě využil Blagojevich k projevu ke svým stoupencům, kterých se před jeho domem sešly asi tři stovky. Vyjádřil naději, že jeho odsouzení zvrátí vyšší soud, k němuž se odvolal. Hájil také své působení ve funkci guvernéra, kde prý pomáhal „skutečným, obyčejným lidem“. Blagojevich tvrdil, že se nedopustil ničeho ilegálního a že prý jen moc mluvil, když Federální úřad pro vyšetřování (FBI) odposlouchával jeho telefon. Na jedné nahrávce prohlásil, že jeho šance prosadit kohokoli do senátorské funkce po Obamovi je „zatraceně dobrá“ a že si tuto příležitost nenechá ujít.

Blagojevich byl zatčen v prosinci 2008. Soud vynesl verdikt loni v prosinci a odsoudil ho v 17 z 21 bodů obžaloby. Byl zvolen guvernérem v roce 2002 jako první demokrat po 30 letech. O čtyři roky později byl znovuzvolen.