Rakušan seskočil z 21 kilometrů, v létě chce „trhnout“ světový rekord

Washington - Rakušan Felix Baumgartner dnes nad Novým Mexikem absolvoval zkušební seskok z extrémní výšky. Dnešní pokus, při němž Baumgartner seskočil z více než 21 kilometrů, byl generálkou pro skok z ještě větší výšky plánovaný na léto. Při něm by se chtěl rakouský extrémní sportovec stát prvním člověkem, který jen za pomoci gravitace překoná rychlost zvuku.

Baumgartner dnes vystoupal v heliem naplněném balonu do výšky 21 640 metrů, odkud seskočil v helmě a speciálním ochranném oděvu. Rakušanova mluvčí uvedla, že dobrodruh bezpečně přistál. Neupřesnila, jaké rychlosti dosáhl.

V létě chce Baumgartner seskočit z výšky zhruba 36 500 metrů. Předpokládá, že skok mu umožní překonat rychlost 1 000 kilometrů v hodině a prorazit tak zvukovou bariéru.

Skydiver Felix Baumgartner
Zdroj: ČT24

Pokud pět let připravovaná akce Baumgartnerovi vyjde, překoná hned několik rekordů: s balonem se dostane zatím nejvýše, ve volném pádu překoná rychlost zvuku a předpokládaným časem 5,5 minuty dosáhne i nejdelšího volného pádu.

Dosavadní rekord drží bývalý americký voják Joseph Kittinger, který v roce 1960 seskočil z výšky 31 kilometrů.

Joe Kittinger
Zdroj: ČT24

Baumgartner se riskantními kousky proslavil v minulosti již několikrát. V roce 2003 například s pomocí speciálního karbonového křídla přeletěl kanál La Manche. Jindy zase skákal z mrakodrapů v Malajsii, na Tchaj-wanu nebo ze sochy Krista v Riu de Janeiru.

Vydáno pod