Močící Francouz má smůlu: Odškodnění od Googlu nebude…

Paříž - Francouz, jehož fotka, jak močí na dvorku, se v rámci googlovského Street View ocitla na internetu, dnes neuspěl u soudu s požadavkem na odškodnění ve výši 10 tisíc eur (250 tisíc korun). Muž, který se podle svého obhájce stal okamžitě terčem posměchu na vesnici, kde bydlí, naopak sám zaplatí soudní výlohy za 1 200 eur.

Soud zdůvodnil rozsudek procedurální chybou žalujícího. Více než padesátiletý muž totiž žaloval francouzskou pobočku Google France, přičemž za projekt Street View, na jehož základě jsou podrobně vyfotografovány ulice ve spojení se zeměpisnými daty a mapami, je odpovědná ústředna v USA.

Hned se zahájením procesu Google muže z fotky vymazal, což jinak běžně činí už na základě podané stížnosti osob, které jsou náhodně vyfoceny a které si nepřejí být vidět. Advokát žalujícího proto také prohlásil, že jestliže jeho klient nevyhrál právně, dosáhl vítězství ze své podstaty. „Je z toho problém demokracie, protože každý má právo si do jisté míry udržovat tajemství. V tomto případě to není vážné a spíše legrační. Ale kdyby byl přistižen, jak líbá jinou ženu než tu svou, problém by to byl,“ dodal.