Syrská opozice volá po zásahu ze zahraničí - nejlépe ihned

New York - Syrská opozice volá po okamžité vojenské intervenci, především arabských států. Další země Perského zálivu zavřely ambasády v Damašku. OSN vyšle do Sýrie humanitární misi, která během víkendu zhodnotí aktuální situaci v zemi. Skupina bude součástí delegace vedené syrskou vládou. Navštívit by měla několik klíčových měst včetně Homsu nebo Dará. Zmocněnec OSN a LAS pro Sýrii Kofi Annan krom toho vyšle příští týden do Damašku tým expertů k jednání o návrhu rozmístit v Sýrii mezinárodní pozorovatele. Ze Sýrie stále prchají tisíce lidí, směřují především do Turecka a Libanonu. Ankara zvažuje vytvoření bezpečné zóny u hranic se Sýrií. Turecký premiér navíc vyzval krajany k návratu do vlasti a uvažuje o odvolání velvyslance.

Annan „vyšle tým - technickou misi - do Damašku počátkem příštího týdne k projednání podrobností mechanismu vyslání pozorovatelů a způsobu realizace dalších bodů návrhu,“ řekl jeho mluvčí Ahmad Favzí.

Ze Ženevy dnes Annan informoval Radu bezpečnosti OSN o své mírové misi v Sýrii. Ta se uskutečnila o minulém víkendu a Annan se během ní sešel v Damašku se syrským vedením, včetně prezidenta Bašára Asada. Annan vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby jednotně a co nejrazantněji od Sýrie požadovala ukončení násilí v této zemi. Jen tak podle něj bude větší naděje, že Damašek uposlechne.

Cílem Annanovy mise bylo dosáhnout zastavení bojů v Sýrii, otevření humanitárních koridorů a zahájení dialogu mezi opozicí a vládou. Prezidentu Asadovi předal konkrétní návrhy a dostal na ně už odpověď, avšak detaily jak o návrzích, tak odpovědích nebyly zatím oznámeny. Součástí Annanova plánu je podle diplomatů požadavek na předání politické moci, ukončení útoků a stažení armády z obydlených míst.

Bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan
Zdroj: ČT24/http://iamaghanaian.com

Syrské nepokoje trvají rok a podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna mají přes 8 000 obětí. Syrská nevládní organizace ve čtvrteční bilanci hovořila dokonce o 9 000 obětech, z nichž přes 6 000 byli civilisté.

Vydáno pod