Severokorejci vypustí na počest bývalého vůdce satelit

Pchjongjang - Severní Korea chce na oběžnou dráhu vypustit satelit k oslavám stého výročí od narození bývalého vůdce země Kim Ir-sena. Podle japonského ministra by ale start byl v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Zahraniční úředníci už dřív varovali, že vypouštěním satelitů Severní Korea maskuje testování raket dlouhého doletu. Pchjongjang, zřejmě aby zmírnil mezinárodní kritiku, pozval na odpálení rakety zahraniční pozorovatele.

„U příležitosti stého výročí od narození našeho velkého vůdce Kim Ir-sena vypustíme satelit vyrobený naší silou a naší technologií,“ prohlásila televizní hlasatelka. Satelit by měla na oběžnou dráhu vynést raketa dlouhého doletu mezi 12. a 16. dubnem ze stanice v severní provincii, uvedl Korejský výbor pro vesmírné technologie. Vypuštěn by měl být jižním směrem, aby neměl dopad na sousední země, informovala KCNA.

Výrok televizní hlasatelky:

„KLDR bude striktně dodržovat příslušné mezinárodní předpisy týkající se vypuštění vědeckých a technologických satelitů pro mírové účely a zajistí maximální transparentnost a tím přispěje k podpoře mezinárodní důvěry a spolupráce v oblasti kosmických výzkumů.“

Západu se celá záležitost nezamlouvá

Japonsko v reakci na to uvedlo, že záležitost projedná se Spojenými státy a Jižní Korejí. Vypouštění satelitů totiž podle Západu pouze maskuje testování raket dlouhého doletu, připomíná Reuters. Rezoluce RB OSN přitom Severní Koreji zakázala vyvíjet jaderné a balistické aktivity.

Ke kritikům se následně přidala Jižní Korea. Její ministerstvo zahraničí v prohlášení varovalo, že pokud Pchjongjang svůj záměr zrealizuje, půjde o „vážnou provokaci ohrožující mír a bezpečnost na Korejském poloostrově a v celé severovýchodní Asii“.

„Oznámení Severní Koreje vzbuzuje závažné znepokojení,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. Moskva vyzvala Pchjongjang, aby upustil od kroků, které zvýší napětí v oblasti a bude překážkou pro obnovení šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu za účasti obou korejských států, USA, Číny, Japonska a Ruska. První náměstek čínského ministra zahraničí Čang Č'-ťün tlumočil znepokojení své vlády severokorejskému velvyslanci v Pekingu. 

Spojené státy prohlásily, že za těchto okolností si lze jen těžko představit, že by Severokorejcům předaly dříve dohodnutou potravinovou pomoc. „Pokud raketa odstartuje, je velmi těžké si představit, že můžeme pokročit ve vztazích s režimem, v nějž nemáme žádnou důvěru a který porušuje vlastní mezinárodní závazky,“ uvedlo ministerstvo zahraničí USA. Na dodávkách potravin se USA s KLDR dohodly koncem února a stalinistický režim se výměnou zavázal ke zmrazení svých jaderných aktivit a moratoriu na testy raket.

Rezoluce RB OSN číslo 1874 přitom Severní Koreji v roce 2009 zakázala vyvíjet jaderné a balistické aktivity. Rada bezpečnosti zdůraznila, že vypuštění rakety by znamenalo porušení rezolucí. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun zdůraznil, že pokud Pchjongjang od zamýšleného kroku ustoupí, „bude to odpovídat jeho dřívějšímu závazku zdržet se startů raket dlouhého doletu“.

Jezdecké sousoší Kim Ir-sena a Kim Čong-ila
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

Vypuštění proběhne přesně tři roky po podobném experimentu, který byl odsouzen Spojenými státy, Jižní Korejí i dalšími státy, jako pokus o skryté testování technologie raket dlouhého doletu. V dubnu 2009 přitom Pchjongjang akci označil za testování satelitní technologie.

KLDR dráždí Západ výročním satelitem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod