Britská královna slavnostně otevřela Kensingtonský palác

Londýn - Královna Alžběta II. slavnostně otevřela opravený Kensingtonský palác. Sídlo britských panovníků z počátku 17. století prošlo dvouletou rekonstrukcí za 12 milionů liber. Veřejnosti se zároveň zpřístupnila nová výstava věnovaná vládě královny Viktorie, která stejně jako Alžběta oslavila diamantové výročí na královském trůnu.

Palác koupil král William III. s královnou Mary II. v roce 1689 a stal se domovem pro královnu Viktorii, princeznu Margaret a princeznu Dianu. Dvouletá rekonstrukce byla financována z grantů a darů.

Zahrady nacházející se u paláce byly obnoveny a socha královny Viktorie, která byla poškozena šrapnelem během druhé světové války, znovu postavena.

Královna Alžběta II.
Zdroj: ČT24

Socha byla postavena v roce 1893 pro zlaté jubileum královny Viktorie, její dokončení ale trvalo několik let. Nos sochy byl poškozen v roce 1945. Poprvé byl nahražen na počátku roku 1950.

„Rozhodli jsme se probudit spící krásu Kensingtonského paláce,“ prohlásil předseda Historických královských paláců Charles Mackay. „Naším cílem bylo otevřít zámek v takovém stavu, aby se tu všichni cítili vítáni,“ dodal.

Slavnostní vstup byl vytvořen u kulatého rybníka v kensingtonských zahradách. Instalován byl rovněž nový výtah, který umožňuje přístup do všech podlaží paláce. Jako součást rekonstrukce vzniklo i nové vybavení pro vzdělávací činnost.  

Palác také nabízí k vidění kolekci královských šatů na ceremoniální příležitosti. Čítá 10 tisíc položek.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod