V mešitě v Arrasu zabíjel násilník baseballovou pálkou

Paříž - Jeden člověk zahynul a další utrpěl vážné zranění při řádění útočníka, který dnes večer v severofrancouzském Arrasu napadl shromážděné muslimy v místní mešitě. Útočník vyzbrojený baseballovou pálkou vtrhl dovnitř, jednoho člověka utloukl a dalšího těžce zranil. Teprve pak jej lidé v mešitě přemohli a později předali policii. Motiv činu zatím není znám. Podle policejních zdrojů muž v minulosti trpěl blíže neupřesněnými duševními problémy.

Francouzský ministr vnitra Claude Guéant označil útok za barbarský čin. „První závěry ukazují, že šlo o čin osoby, která už dříve měla duševní problémy,“ uvedl. Představitelé francouzské muslimské obce uvedli, že útočníkem byl „mladý muslim, který často docházel do mešity a působil dojmem, že je nevyrovnaný“.

Francozský prezident Nicolas Sarkozy tento týden prohlásil, že pokud do 12 měsíců nenastane pokrok v ochraně hranic Evropské unie před nelegální migrací, Francie opustí schengenský prostor. „Evropa nesmí být otevřený prostor pro všechny vichry, Evropa se znovu musí stát ideálem,“ zdůraznil. Proti přistěhovalcům se vyslovila i nacionalistka a prezidentská kandidátka Marine Le Penová: „Naprosto odmítám ilegální přistěhovalce, kteří nechtějí uznat francouzské zákony a kulturu.“