Usáma chystal atentát na Obamu

Washington - Usáma bin Ládin plánoval před svou smrtí atentát na amerického prezidenta Baracka Obamu a generála Davida Petraeuse, který dříve vedl koaliční jednotky v Afghánistánu a nyní je šéfem CIA. Uvedl to deník The Washington Post s odvoláním na dokumenty, které loni v květnu našli v Bin Ládinově domě v pákistánském Abbottábádu členové amerických speciálních jednotek, kteří nejhledanějšího muže světa zlikvidovali.

Podle 48stránkového dokumentu počítal Usáma s tím, že smrt šéfa Bílého domu by v Americe způsobila chaos. Požádal své pobočníky, aby naplánovali útok na letadlo Air Force One, na jehož palubě bude Barack Obama a generál David Petreaus.

Usáma bin Ládin:

„Musíme je zasáhnout oba, protože Obama je hlavou nevěřících a po jeho smrti se prezidentské funkce ujme viceprezident Biden… Biden je na takovou úlohu naprosto nepřipravený, což způsobí v USA vleklou krizi. Zabití Petraeuse změní vývoj války v Afghánistánu.“

Bývalý šéf teroristické sítě al-Káida nařídil svému zástupci Atijáhu Abdalovi Rahmánovi, který býval velitelem povstaleckých jednotek na pákistánských kmenových územích, aby k útoku využil teroristu Iljase Kašmírího. Tento významný činitel al-Káidy zemřel loni v létě při americkém náletu v Jižním Vazíristánu na severozápadě Pákistánu.

Bezpečnostní odborníci ale pochybují, že bylo v silách al-Káidy vykonat podobný útok na půdě USA a neexistují ani žádné důkazy, že by teroristé něco podobného chystali. Ve Spojených státech nyní sílí očekávání, že vláda před blížícími se prezidentskými volbami zveřejní i další dokumenty zabavené v Bin Ládinově skrýši. Mariňáci při svém zásahu získali teroristovy zápisky, notebooky a harddisky.

Pohřbení Usámy bin Ládina do moře
Zdroj: ČT24

Bin Ládina zabilo v noci na 2. května 2011 americké komando v Abbottábádu nedaleko Islámábádu. Vojáci přepadli a zastřelili vůdce al-Káidy, který v Pákistánu žil sedm a půl roku, v jeho třípatrové rezidenci.