Ruská policie pozatýkala na happeningu 100 lidí

Moskva - Ruská policie dnes zadržela více než 100 účastníků demonstrace u televizního centra Ostankino v Moskvě. Na akci se dostavilo na 300 lidí a policisté zakročili proto, že shromáždění nebylo povoleno úřady. Zatčeni byli mimo jiné opoziční předáci Sergej Udalcov a Grigorij Javlinskij. Udalcova spolu s dalšími zadrženými po několika hodinách pustili na svobodu. Javlinskij byl hospitalizován se srdečními potížemi, ale jeho život prý není ohrožen. Dnešní protest v Ostankinu měl podobu happeningu - příchozí přinesli smuteční květiny, aby se s televizní stanicí NTV „důstojně a naposledy rozloučili“.

Podobně jako při jiném opozičním shromáždění, které se v ruské metropoli konalo v sobotu, také dnes demonstranti v Ostankinu protestovali proti způsobu, jakým o protirežimních akcích informuje televizní stanice NTV. Demonstranty popudil pořad Anatomie protestu, který NTV nedávno vysílala a jehož autoři mimo jiné tvrdili, že demonstranti dostávají za účast na opozičních akcích peníze a že opozice financovala provokace na mítincích pořádaných na podporu současného režimu.

Po nástupu někdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina k moci v roce 2000 získal postupně v nezávislé a vlivné stanici NTV významný podíl státní plynárenský podnik Gazprom. Nynější premiér Putin se do Kremlu vrátí v květnu poté, co tento měsíc vyhrál prezidentské volby. Opozice hlasování kritizuje jako zmanipulované.