Kuba má vakcínu proti AIDS, se zdravotnictvím to tam ale růžové není

Havana - Kubánští vědci chtějí do konce roku vyzkoušet na lidech vakcínu proti AIDS, která by u nakažených virem HIV měla rozvoj nemoci zastavit. Země už desítky let prosazuje úspěšný program vývoje nových léčiv a drží se v čele výzkumu vakcín na různé druhy rakoviny. Export léků do čtyřicítky zemí přináší ročně přes 350 milionů dolarů. Kuba vyváží i doktory a blýská se léčením slavných cizinců – například venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Stav kubánského zdravotnictví tomu ale neodpovídá.

„Klinická studie se bude dělat s malým počtem pacientů, zhruba s třiceti. U těchto lidí ještě AIDS naplno nepropukl, ale jsou v séropozitivní fázi,“ přibližuje Verena Muizo Gonzalesová z Centra genového inženýrství a biotechnologie.

Mezinárodní zdravotnická konference v Havaně
Zdroj: ČT24

Kojenecká úmrtnost na Kubě je nízká a průměrný věk vysoký. Domácí špičkové kliniky ale slouží hlavně prominentům. Obyčejní nemocní Kubánci jsou na tom podobně jako Američané, které na komunistický ostrov přivezl dokumentarista Michael Moore coby oběti prohnilého amerického zdravotnictví. Kvalitní léčbu v systému s omezenými zdroji jim zajistí zas jen peníze, protekce nebo kombinace obojího. Nemocnice se potýkají s výpadky proudu a vody, v žalostném stavu jsou budovy. V lednu před dvěma lety například zahynulo 26 pacientů psychiatrické kliniky v Havaně na podchlazení, protože v pokojích s rozbitými okny neměli deky.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

„Na Kubě v nemocnicích chybí aspirin nebo i stříkačky. A jestli tam nemáš známého doktora, tak na dobrou lékařskou péči zapomeň,“ přibližuje Rolando Jiménez Posada, kubánský disident žijící v Česku.