Novým šéfem řeckých socialistů je Evangelos Venizelos

Atény - Novým šéfem řeckého Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) se dnes ve stranických volbách stal ministr financí Evangelos Venizelos. V čele socialistů nahrazuje bývalého premiéra Jorgose Papandrea, který musel koncem loňského roku podat demisi poté, co jeho vláda ztratila sílu prosazovat v parlamentu úsporná opatření diktovaná ze zahraničí kvůli hrozbě řeckého státního bankrotu. V předčasných parlamentních volbách průzkumy předpovídají socialistům těžkou porážku.

Podle odhadů pro nového šéfa strany hlasovalo 85 procent účastníků voleb. Zbytek byly protestní hlasy, protože Venizelosovi se nepostavil žádný protikandidát, a tak šlo de facto o vnitrostranické referendum. Voleb se zúčastnilo kolem 200 000 členů a sympatizantů PASOK, které má 390 000 členů. Venizelos se zúčastnil již předchozího stranického hlasování v roce 2007, kdy ale zvítězil Papandreu, který pak dovedl socialisty k rozhodnému vítězství.

Venizelos přebírá otěže PASOK v nepříznivé době, kdy se socialistům kvůli drastickému snižování platů a důchodů a zvyšování daní smrskla voličská základna ve prospěch dalších levicových stran. Ty kroky Papandreovy vlády ostře kritizovaly, ale nebyly s to nabídnout rozumnou alternativu, vyjma urychleného rozchodu s eurozónou a okamžitého bankrotu země.

V předvolebních průzkumech se ale příliš nedaří ani hlavní rivalům socialistů - konzervativní Nové demokracii (ND), která má naději získat kolem 17 procent hlasů. To zdaleka nemůže stačit na sestavení jednobarevné vlády, jak bylo poslední desetiletí v Řecku zvykem. Na obzoru ani není dlouhodobě životaschopná koalice, protože z voleb vzejde roztříštěný parlament, ve kterém čtyři další levicové strany, včetně PASOK či komunistů očekávají každá kolem deseti procent hlasů.

Současná přechodná vláda ekonomického experta Lukase Papadimose, která vládne díky podpoře ND a PASOK, je u moci od listopadu, kdy dostala úkol zbavit zemi části dluhu a zajistit realizaci druhého záchranného plánu eurozóny. Vláda by měla svoje poslání naplnit do 12. dubna, kdy má být vypořádána část řeckých dluhopisů. Předčasné parlamentní volby se budou konat 29. dubna.

Vydáno pod