Z přepadeného autobusu v Egyptě zmizeli tři lidé

Káhira – Turistický autobus s 38 cestujícími přepadli dnes neznámí ozbrojenci na Sinajském poloostrově. Skupina maskovaných mužů z vozu unesla dva brazilské turisty a jejich egyptského průvodce. Zbytek lidí v autobuse zanechali, aby je nalezli egyptští policisté.

Ozbrojenci zaútočili na autobus, který se vracel z návštěvy horského kláštera sv. Kateřiny na Sinaji. Klášter patří k významným egyptským turistickým cílům. Za akcí pravděpodobně stojí beduíni, kteří si únosem turistek chtějí zajistit propuštění někoho ze svých blízkých z vězení. Beduíni únosy a také útoky na policejní stanice rovněž demonstrují svoji nespokojenost se stávající egyptskou vládou.

Od počátku února došlo na Sinajském poloostrově už ke třetímu únosu turistů. V únoru byli v jedné skupině turistů uneseni tři Jihokorejci s průvodcem a další dvě Američanky rovněž s průvodcem. V lednu bylo na severu poloostrova uneseno 25 čínských dělníků. Propuštění všech vězňů se ale egyptským úřadům vždy záhy podařilo vyjednat.

Beduíni ovšem také v uplynulém týdnu několik dnů obléhali základnu mezinárodního vojenského kontingentu, v němž působí i čeští důstojníci. Blokádu ukončili, když egyptské úřady slíbily propustit několik vězněných členů beduínských klanů.