Libye propustila vězněné britské novináře

Misuráta (Libye) - Libye propustila dva britské novináře. Reportéry zadržela minulý měsíc jedna z ozbrojených frakcí v Misurátě a podezírala je z nelegálního vstupu do země a ze špionáže. Dnes by měli oba opustit zemi.

Reportér Nicholas Davies a kameraman Gareth Montgomery-Johnson pracovali pro íránskou Press TV vysílající v angličtině. V Misurátě narazili na bojovníky brigády Al-Shwehli, jednu z opozičních sil proti Kaddáfího režimu. Ozbrojenci je obvinili z nelegálního vstupu do země a špionáže a zadrželi. „Pokoušeli se dostat do budovy vojenské dívčí školy, a když se jim to podařilo, budili podezření. Tak jsme se rozhodli je sledovat,“ potvrdil velitel jednotky Al-Swehli Faraj Al.

Jako důkaz špionáže posloužilo to, že měli u sebe izraelské polní obvazy. Milice je zadržely 22. února, o 20 dnů později pak zveřejnily video s oběma žurnalisty. „Chtěli bychom se omluvit úřadům, protože jsme do země vstoupili nelegálně bez víza, a taky bychom rádi řekli promiňte - všem Libyjcům za problémy, které jsme způsobili,“ uvedl zadržený novinář Nicholas Davies-Jones.

Proti zadržování obou Britů protestovali Reportéři bez hranic i Amnesty International, milice je nakonec předaly libijské tajné službě a byli v pořádku a bez dalších obvinění propuštěni. Jaké byly skutečné úmysly jejich věznitelů a co to znamená pro bezpečnost cizinců v porevoluční Libyi, zůstává otázkou.

Dva britští novináři byli propuštěni (zdroj: ČT24)