Divoká poprava běloruských atentátníků bude stát Lukašenka mnoho

Moskva - Popravy dvou Bělorusů, odsouzených k trestu smrti za loňský atentát v minském metru, povedou k přitvrzení sankcí Evropské unie proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka a běloruskou ekonomiku nakonec bude muset zachraňovat Moskva. Předpověděl to dnes ruský list Kommersant. Speciální oddíly běloruské KGB dnes hlídkují před bydlištěm atentátníků. Podle zpráv běloruského tisku brání lidem pokládat k oběma domům květiny. Ze stejných důvodů byla posílena ostraha běloruského velvyslanectví v Moskvě a v Kyjevě.

Jak Kommersant připomněl, rozsudky smrti nad Dzmitryjem Kanavalavem a Uladzislavem Kavaljovem byly vykonány, přestože o pozastavení poprav žádalo Lukašenka osobně vedení Evropské unie, slibující na oplátku normalizovat vztahy s Minskem. Nyní lze očekávat tvrdou reakci EU, nejspíše v podobě hospodářských sankcí proti klíčovým běloruským podnikům. Moskva však už ústy vicepremiéra Dmitrije Rogozina dala najevo, že nepřipustí, aby se běloruským kolegům stala „křivda“.

„Zastání se Alexandra Lukašenka může stát Moskvu kulatou sumičku. Podle běloruské ústřední banky má Minsk letos splatit skoro 19 miliard dolarů asi (354 miliard korun) ze zahraničního dluhu, tedy okolo 35 procent hrubého domácího produktu země,“ upozornil deník.

Popravy byly podle Kommersantu určeny domácímu publiku, aby předvedly, že pán země „dokáže být nejen nekonečně dobrotivý, moudrý a trpělivý, ale v případě nezbytnosti i otcovsky přísný“. Je prý však otázkou, zda se Lukašenko nepřepočítal: před deseti lety by běloruské publikum možná přijalo popravy jako známku nastolení pořádku. Ale v podmínkách nynější krize, poklesu příjmů a stupňujícího se podráždění nad prázdnou rétorikou režimu tento krok vypadá jako „banální pokus o zastrašení“. V takovém případě „se Lukašenko dopustil vážné chyby“.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČT24

Nad „divošstvím“ popravy se pozastavil i liberální list Vedomosti, připomínající, že Lukašenko jako jediný evropský vůdce schvaluje popravy a za celou dobu své vlády udělil milost jedinému z 15 odsouzenců. „Nesmyslnou krutost“ však potřeboval předvést, aby každý viděl, že ten, kdo si troufne bojovat s Lukašenkem, dává v sázku vlastní život. A tak se lze podle listu jen radovat, že integrace Ruska a Běloruska ještě nedostihla unifikace ve výkonu soudních trestů.

Novyje izvestija upozornily, že dvě pětiny Bělorusů mají pochyby o spravedlnosti verdiktu nad údajnými atentátníky z metra. „Je to snad první případ, kdy 'spravedlivý trest' vyvolal nemenší ohlas než sám zločin. A to znamená, že Lukašenkově režimu se nepodařilo přesvědčit společnost o tom, že soud byl čestný,“ poznamenal Moskovskij komsomolec.

Soudu v Minsku přihlíželi příbuzní obětí i přeživší
Zdroj: ČT24

Naopak podle šéfredaktora časopisu Sojuznoje gosudarstvo všechny spekulace „gaučových diletantů“ o nespravedlnosti procesu nesnesou kritiku, protože vina atentátníků byla dokázána nade vší pochybnost, a pozůstalí po obětech atentátu se tak dočkali spravedlnosti.

Bělorusové se podivují nad rychlostí vykonání rozsudku

Žádný ze zhruba 400 rozsudků smrti nebyl od počátku 90. let v Bělorusku vykonán tak rychle po vynesení verdiktu, píše server Naviny.by. Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov přišli o život v neobvyklém spěchu, který vyvolává řadu otázek. „Za celou svou právní praxi si nevybavuji případ, kdy by byl rozsudek vykonán tak rychle,“ řekl běloruským novinářům právník běloruského Helsinského výboru Hary Pahaňajla. "Pachatelé byli zastřeleni ještě dřív, než se k případu vyjádřil výbor OSN pro lidská práva. Státem najatý kat
nevyčkal ani stížnosti pro porušení zákona, kterou se obhájci odsouzených chystali podat," řekl advokát. 
       
Podle běloruských médií bývá v zemi pravidlem, že od rozsudku k popravě uběhne přinejmenším rok, a to i tehdy, když prezident země odmítne žádost o milost. V případě Kanavalava s Kavaljovem uplynuly od rozsudku do popravy tři a půl měsíce.

Dzmitryj Kanavalav a Uladzislav Kavaljov před soudem
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits

Běloruská tajná policie KGB dnes podle běloruského tisku postavila před bydliště obou popravených odsouzenců své hlídky. Policisté blokují přístup kolemjdoucích, kteří přinášejí k domům kytice květin. Květy leží podle agentury BelaPAN i před běloruským velvyslanectvím v Moskvě, kam je lidé položili jak k uctění památky obětí exploze v minském metru, tak i dvou Bělorusů odsouzených za jejich smrt.