Milion nespokojených Iráčanů vyrazil do ulic Basry

Basra - V irácké Basře se podle policejních odhadů sešlo až milion šíitů na manifestaci uspořádané k devátému výročí invaze do Iráku. Účastníci dnešní akce využili hlavně k vyjádření nespokojenosti s poměry, které v zemi panují i po odchodu koaličních vojsk.

Mezi účastníky byli hlavně příznivci radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra, jehož portréty nesli nad hlavou. Mnozí jako připomínku nezaměstnanosti a nekvalitních služeb přinesli elektrické kabely, kanystry na vodu a lopaty. Další pak nesli rakve s označením „nebožtíků“: demokracie, elektřina, školství, služby.

Sadr se zdržuje v Íránu a jeho poselství k účastníkům přečetl jeho zástupce. „Nelze zůstat klidný, když s námi jednají nespravedlivě. Žádejte svá práva, budu stát za vámi,“ stálo v něm. Sadrovo hnutí je zastoupeno v parlamentu i ve vládě.

Lidé v Basře se dožadovali spravedlivého rozdělení ropných příjmů, vytvoření pracovních míst, vybudování bytů a pomoc sirotkům i vdovám.

Válka v Iráku
Zdroj: Spencer Platt/ISIFA

Sadr také navrhuje, aby se 19. březen stal mezinárodním dnem utiskovaných celého světa. Na rozdíl od minulých let se letos pochod obešel bez halasných protiamerických hesel. Výročí invaze připadá na 20. březen.

Režim tehdejšího prezidenta Saddáma Husajna byl svržen 9. dubna. Boje trvaly 44 dní a USA své poslední vojáky z Iráku stáhly loni.

Vydáno pod