Castro v roce 1963 věděl, že zastřelí Kennedyho

Dallas/Havana – Vůdce komunistické Kuby Fidel Castro v roce 1963 údajně týdny dopředu věděl o chystaném atentátu na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Vyplývá to z informací v knize CIA a kubánská zpravodajská mašinérie, jejímž autorem je právě bývalý analytik CIA pro Latinskou Ameriku Brian Lattel. J. F. Kennedy byl zastřelen 22. listopadu 1963 bývalým příslušníkem námořní pěchoty Leem Harveym Oswaldem.

Lattel, který v současné době působí jako vědecký pracovník na institutu kubánských studií univerzity v Miami, se ve své práci opírá o podrobné a bohatě podložené informace. „Hovořil jsem s velkým počtem přeběhlíků, kteří v kubánské rozvědce zastávali vysoké posty, a přečetl jsem asi 50 tisíc odtajněných dokumentů americké vlády, většinou dokumentů CIA,“ řekl pro The Times Lattel.

Klíčové informace o Kennedyho smrti v knize „CIA a kubánská zpravodajská mašinérie“ uvádí Florentino Aspillaga, někdejší major Castrovy armády, který na stranu Američanů zběhnul v roce 1987. Už v té době americké tajné služby informoval o práci kubánské rozvědky v době smrti J. F. Kennedyho, tyto informace ovšem nikdy nebyly publikovány.

Aspillaga pracoval v roce 1963 v domě těsně sousedícím se sídlem Castrovy rodiny v Havaně a odposlouchával signály CIA. Dvaadvacátého listopadu dostal od svých nadřízených úkol, aby okamžitě začal monitorovat zprávy z Texasu a „zaměřil se na každičký detail, na sebemenší detail“. O tři hodiny později byl Kennedy v texaském Dallasu zastřelen. Podle Lattela major Aspillaga po svém útěku na Západ agentům CIA v této souvislosti řekl: „Castro to věděl. Věděli, že Kennedyho zabijí.“

Oswald se nedostal na Kubu a přísahal Kennedyho smrt

Pikantností, která zřejmě přidá k neustálým spekulacím o okolnostech prezidentovy smrti, je pak skutečnost, že oficiální vyšetřováním (protože existuje i mnoho konspiračních teorií) uznaný atentátník Lee Oswald žádal na kubánské ambasádě v Mexiku o vízum k návštěvě, a když mu ho Kuba odmítla vydat, měl slíbit, že pevnost svého komunistického přesvědčení demonstruje tím, že zabije Kennedyho.

„Neříkám, že si Fidel Castro tuto vraždu objednal,“ řekl historik Lattel v rozhovoru pro The Miami Herold. „Ani neříkám, že byl Oswald pod jeho kontrolou. Mohl být, ale nespekuluji o tom, protože jsem nebyl schopen najít dokument, který by to dokázal. Ale přál si Fidel Kennedyho smrt? Ano. Kennedyho nenáviděl,“ předestřel Lattel důvod, proč Havana o chystané smrti amerického prezidenta v roce 1963 pomlčela.