Einstein je on-line

Jeruzalém – Hebrejská univerzita v Jeruzalémě zveřejní na internetu všech 80 000 položek z archivu fyzika a génia světové vědy Alberta Einsteina. Široká veřejnost se tak bude moci začíst třeba do korespondence, jakou jeden z nejvýznamnějších vědců všech dob vedl se svými milenkami, nebo se bude moci podívat na pohlednici, jakou Einstein poslal své nemocné matce.

Hebrejská univerzita, která je vlastníkem Einsteinova archivu, na internetu kopie nejrůznějších Einsteinových textů soustavně zveřejňuje již dnes, dosud ale nehovořila o záměru uvolnit celou fyzikovu pozůstalost. Většina z Einsteinových písemností byla doposud uchována na univerzitě, na internetu byla jen polovina. Jedná se např. o vědecké statě, dopisy týkající se sociálních záležitostí nebo jaderného odzbrojení a arabsko-izraelského konfliktu.

Hanoch Gutfreund, profesor Hebrejské univerzity v Jeruzalémě

„Přístup získá nejen široká veřejnost, ale také vědci. Budou moci brouzdat v osmdesáti tisícovkách dokumentů pomocí těch nejvyspělejších technologií.“

Takto rozšířená databáze tak nabídne tisíce dokumentů čítající několik desítek tisíc stran souvisejících s Einsteinovým životem do roku 1921. Dokumenty jsou rozděleny do pěti kategorií: vědecké bádání, Hebrejská univerzita, Židé, soukromý a veřejný život. Záměrem archivářů z Hebrejské univerzity je tak poskytnout badatelům z celého světa bezprostřední přístup nejen k Einsteinovu vědění.

Einstein nežije ale jen na webu Hebrejské univerzity. Na facebookovém profilu se i téměř šedesát let po smrti vyjadřuje k aktuálním problémům a jeho záhrobní elektronický život sledují skoro dva miliony fanoušků.

Životní dílo Alberta Einsteina je na internetu (zdroj: ČT24)