KLDR pozvala inspektory mezinárodní jaderné agentury

Vídeň – Severní Korea zaslala do Vídně pozvání pro inspektory Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kde organizace sídlí. Informovala o tom v noci na dnešek agentura AP s odvoláním na mluvčí MAAE Gill Tudorovou. KLDR před třemi lety inspektory vyhostila a minulý týden vyvolala kritiku mezinárodního společenství oznámením, že hodlá vypustit na oběžnou dráhu satelit. Panuje však podezření, že satelit je jen zástěrkou pro test rakety dlouhého doletu.

Jaderná agentura obdržela pozvánku v pátek, tedy ve stejný den, kdy Pchjongjang svět znepokojil svým plánem vypustit v termínu od 12. do 16. dubna družici zkonstruovanou za pomoci domácích technologií. Vedení stalinistického režimu tvrdí, že satelit na oběžnou dráhu umístí na počest stého výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena, které připadá na 15. dubna.   

Tudorová podrobnosti z pozvánky nesdělila. Uvedla nicméně, že MAAE dosud o ničem nerozhodla, ale bude s KLDR i dalšími stranami, znepokojenými jejími plány, jednat o podrobnostech návštěvy.

Severokorejský satelit má být za pomoci rakety Unha-3 vypuštěn tři roky po obdobném experimentu, který v dubnu 2009 skončil neúspěchem. Raketa Unha-2 tehdy spadla do moře a USA i Jižní Korea čin odsoudily jako pokus o skryté testování raket dlouhého doletu. OSN vzápětí uvalila na Severní Koreu zpřísňující sankce.   

Americké ministerstvo zahraničí na oznámení KLDR reagovalo rovněž pochybnostmi o důvěryhodnosti severokorejského vedení, s nímž se USA nedávno dohodly na poskytnutí potravinové pomoci. Pchjongjang na oplátku souhlasil, že zmrazí svůj jaderný program a připojí se k moratoriu na testy raket.

Vydáno pod