Střelec z Toulouse měl na krku kameru

Toulouse – Střelec, který včera zabil v Toulouse před židovskou školou tři děti a jednoho dospělého, si své běsnění zřejmě nahrál na malou kameru. Měl ji zavěšenou na krku. Zjistila to policie ze záběrů bezpečnostních kamer. Útočníka se vyšetřovatelům zatím nepodařilo identifikovat. Francouzské školy dnes uctily památku obětí minutou ticha.

Neznámý střelec včera zaútočil před židovskou školou v Toulouse. Zabil tři děti a jednoho učitele. Jde zřejmě o stejného pachatele, který za posledních osm dní zastřelil vojáky v nedalekém Montaubanu a rovněž v Toulouse. Použil totiž stejnou zbraň a skútr.

Zabití vojáci přitom byli z jednotky, ze které armáda v roce 2008 propustila trojici mužů kvůli sympatiím k neonacismu. Policisté se údajně domnívají, že jeden z propuštěných by mohl stát za útoky v Toulouse i v Montaubanu. Podle listu Le Figaro jsou ale propuštění vojáci mimo podezření. „Dva z nich byli vyslechnuti tuto noc a vyšetřovatelé je vyřadili z okruhu podezřelých,“ řekl listu anonymní policejní zdroj. Třetího vojáka prý vyšetřovatelé kvůli vraždám v Toulouse a v Montaubanu vyslýchali už minulý týden a ani jeho už nepodezírají.

Totožnost pachatele tak zatím známá není. „Zatím nevíme, kdo to byl. V současnosti na tom pracujeme,“ říká francouzský ministr vnitra Claude Guéant. Francouzské úřady se teď především obávají dalších možných útoků. V celé zemi proto hlídkuje více bezpečnostních složek. Přímo v Toulouse pátrá po vrahovi 25 příslušníků elitní policejní jednotky RAID. V celé oblasti jsou v pozoru bezpečnostní složky, policisté hlídkují na nádražích, letištích a dalších veřejných místech. 

Podle ministra svědek vypověděl, že vrah měl na krku malou kameru. „Podle jednoho ze svědků měl na hrudníku připevněné nějaké nahrávací zařízení. Mohl by se s ním připojit k internetu a záznam na něj zveřejnit. Toto posiluje náš psychologický profil vraha. Všichni svědci ho popsali jako velmi chladného, odhodlaného a krutého,“ řekl ministr. Policie ale zatím nahrávku neobjevila.

Útočník z místa činu ujel na skútru. Podle vyšetřovatelů muž nejprve v Toulouse střílel z jedné zbraně, pak ale použil i další. V oblasti Toulouse vyhlásily úřady nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Zvýšená bezpečnostní opatření před židovskými školami ale stále platí i daleko od Toulouse.

Přes noc se u školy Ozar Hatora shromažďovali lidé, kteří uctívali památku obětí. Střelec zabil 30letého rabína Jonathana Sandlera, jeho dvě děti a další dítě, dceru ředitele školy. Všechny francouzské školy dnes držely za oběti včerejšího útoku minutu ticha. K pietnímu aktu se připojil i prezident Nicolas Sarkozy, který minutu ticha držel ve škole Françoise Couperina v centru Paříže nedaleko památníků obětem holocaustu.

Nicolas Sarkozy: „Těm dětem bylo tři, šest a osm let. Vrah honil malou holčičku. Je to opravdu vážné. Tak vážné, že se to dotýká celé země.“

Těla všech obětí budou dnes převezena do Izraele.