Syrská opozice prý unáší a mučí vojáky

Damašek - Organizace Human Rights Watch obvinila syrskou opozici z porušování lidských práv. Její členové prý vězní a mučí vojáky a policisty. Zatím organizace obviňovala jenom vládu. Mezi lidmi, které povstalci unesli, byl i generál Naím Chalíl Udah. Rebelové ho teď údajně propustili výměnou za několik členů opozice. Vláda tvrdí, že krveprolití v Sýrii mají na svědomí teroristé. Opozice zase obviňuje vládu, že ozbrojený odboj vyvolala brutálním potlačováním původně klidných demonstrací.

Organizace Human Rights Watch (HRW) obvinila syrskou opozici, že vězní a mučí vojáky a policisty. Leah Whitsonová z blízkovýchodní sekce HRW řekla, že jednání opozice je neospravedlnitelné, i když se syrské bezpečnostní složky dopouštějí brutality. Povstalci údajně unesli generála Naíma Chalíla Udaha. Povstalci ho pak vyměnili za několik svých vězněných kolegů i civilistů a za těla 14 mrtvých. 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Rusko v Radě bezpečnosti OSN bude hlasovat pro rezoluci na podporu syrské mírové mise Kofiho Annana. Má ale podmínku, Annanova doporučení nesmí mít ultimativní vyznění. „Jsme připraveni podpořit jeho (Annanovy) návrhy nejen ve formě prohlášení, ale ve formě rezoluce,“ řekl Lavrov. Annan chce dohodnout příměří, které otevře cesty pro humanitární pomoc a zahájení rozhovorů mezi vládou a opozicí.

Nepokoje v Sýrii si za poslední rok vyžádaly dle OSN přes 8 000 obětí. I dnes pokračují boje, ty jsou hlášeny z Damašku i z Hamá.