Zastřelil nesympatického černocha, beztrestně

Florida - Mohutná vlna protestů přinutila americké ministerstvo spravedlnosti zahájit vyšetřování smrti 17letého Trayvona Martina. Černošského mladíka před měsícem zastřelil bílý příslušník dobrovolné hlídky. Policie ho nezatkla, i když z volání na nouzovou linku vyplynulo, že oběť nic podezřelého nedělala. V Americe se opět začalo mluvit o kontroverzních zákonech sebeobrany v řadě států unie.

Trayvon Martin byl mladý černošský kluk, který se vracel z nákupu domů. Co přesně 26. února v podvečer dělal, nikdo netuší. Do oka ale brzy padl ozbrojené dobrovolné hlídce v obytném komplexu v Orlandu na Floridě. Podezřívavý George Zimmerman v mladíkovi okamžitě viděl problém. 

Zimmerman vzápětí zavolal na tísňovou linku, kde oznámil, že se mu černošský mladík nezamlouvá. Tísňová linka, se kterou byl ve spojení, musela aktivního hlídače krotit a upozornila, že nemusí dělat nic. Jenže 28letý běloch černošského mladíka pronásledoval dál a všechno rychle spělo k tragickému finále.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Záznamy tísňové linky zvedly ze židle statisíce Američanů. Vadí jim rychlost, se kterou se Zimmerman zbavil možná nevinného černého kluka. I skutečnost, že floridské úřady neměly o jeho zásahu nejmenší pochyby. „Mohl to být velmi snadno kdokoli z nás,“ protestují občané. „Podle našeho názoru mířila zbraň na nevinného 17letého kluka, který prosil o milost, a George Zimmerman prostě zmáčkl spoušť,“ říká Natálie Jacksonová, právnička rodiny Trayvona Martina. 

Americké ministerstvo spravedlnosti případ přezkoumává. Kritika ale míří i k floridskému zákonu sebeobrany z roku 2005. Podle něj může občan beztrestně zastřelit člověka, pokud se cítí ohrožen nebo brání majetek. Podle kritiků je ale zákon tak nejasný, že svádí k tragickým omylům.