Proti Robertu Balesovi není dost důkazů

Fort Leavenworth (USA) – Proti americkému vojákovi Robertu Balesovi, který je podezřelý z vraždy šestnácti afghánských civilistů, neexistují žádné jasné důkazy. Takový je názor Balesova právníka Johna Henry Browna. „Všichni jsme slyšeli obvinění. Nevím ale o tom, že by vláda měla hodně důkazů. Není ani žádné doznání,“ zdůraznil advokát po setkání se svým klientem, který čeká v kansaské věznici Fort Leavenworth na formální obvinění a zahájení vojenského soudu.

Robert Bales je v případu několikanásobné vraždy pro americké úřady jediným podezřelým. Afghánské úřady však tvrdí, že do incidentu bylo zapojeno více Američanů. Jeho advokát však v úterý řekl, že Bales si na událost téměř nepamatuje. „Má nějaké vzpomínky na události před tím incidentem a nějaké vzpomínky na dobu po incidentu. Na to, co se dělo mezitím, si pamatuje jen málo.“ Manželka obviněného prohlásila, že co se údajně stalo, „naprosto neodpovídá povaze muže, kterého znám a obdivuji“.

Dům, kde americký voják zabil 16 civilistů
Zdroj: ISIFA/Arghand/Xinhua/Sipa USA

Bales byl na své čtvrté zahraniční misi. Před nasazením v Afghánistánu sloužil třikrát v Iráku. Do Afghánistánu ho armáda vyslala loni v prosinci a 1. února byl přidělen ke smíšeným americko-afghánským silám, které pomáhají zajišťovat bezpečnost na afghánském venkově. V neděli 11. března Bales údajně opustil základnu a v několika domech postřílel šestnáct afghánských civilistů, z toho devět dětí. Některá těla pak spálil. Po zadržení se k útoku prý přiznal.

Pentagon již dříve uvedl, že Bales bude pravděpodobně čelit formálnímu obvinění, které by mu v případě uznání viny mohlo vynést trest smrti. Podobný proces by údajně mohl trvat léta, což odporuje požadavku Afghánistánu, aby spravedlnosti bylo učiněno rychle zadost. Čin totiž vyvolal v Afghánistánu obrovské pobouření a protiamerické demonstrace. Afghánská strana se také domáhala, aby obviněný byl souzen v Afghánistánu.