Podezřelý z útoků v Toulouse stále nebyl zadržen

Paříž - Z Francie přicházejí rozporuplné informace o situaci v Toulouse, kde probíhá operace, při níž by měl být zadržen podezřelý Alžířan Mohammed Merah, který má zřejmě na svědomí mrtvé děti z Toulouse a vojáky z Montaubanu. Policie s obklíčeným dál vyjednává. Informaci francouzské televize BFMTV o zadržení pachatele popřel i francouzský ministr vnitra Claude Guéant. Podle dřívějších zpráv útočník již dříve avizoval, že se odpoledne vzdá policii, a odhodil z okna zbraň. Do vazby byli vzati tři jeho příbuzní. Merah se hlásí k teroristické organizaci al-Káida. Tři děti a jeden dospělý, které zabil před židovskou školou, byli pohřbeni v Jeruzalémě. Další smuteční obřad, za tři mrtvé vojáky, se konal na základně v Montaubanu nedaleko Toulouse za přítomnosti francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Ten prohlásil, že Merah dnes chystal další útok. Obklíčený ozbrojenec vyjednávačům později přiznal, že se dnes chystal zabít dva policisty.

Francouzské zpravodajské stanici France 24 krátce před zásahem volal neznámý člověk, který se přihlásil k útokům v Montaubanu i v Toulouse. Za motiv označil zákaz nošení muslimských šátků na veřejnosti a podíl francouzských jednotek na operaci v Afghánistánu. Podle svého prohlášení je ve spojení s teroristickou sítí al-Káida a jeho činy jsou začátkem rozsáhlé kampaně. Neznámý zároveň uvedl, že existuje videonahrávka střelby, která bude umístěna na internet.
   
Jeden ze sousedů podezřelého policii sdělil, že muže viděl, jak natíral svůj skútr. Policejní akce pak byla zahájena ve tři hodiny ráno. Zátah byl předem pečlivě připraven. „Podezřelý byl v hledáčku tajných služeb, stejně jako další podobní mladí zastánci svaté islámské války, hned od prvních atentátů (proti vojákům z jednotek sloužících v Afghánistánu). Policie poté přinesla důležitý poznatek, který urychlil vyšetřování,“ uvedl zdroj blízký vyšetřování. Podezřelý byl v roce 2007 zatčen v afghánském Kandaháru kvůli obvinění z výroby bomb. Z vězení ale uprchl.

Policie měla stopu na základě identifikace skútru. Podezřelým je 24letý Francouz alžírského původu Merah, který říká, že motivem jeho činu byla pomsta za nasazení francouzských jednotek v Afghánistánu a smrt palestinských dětí. Muž policii při ranním zásahu přivítal střelbou. „Jeden policista má zraněné koleno, ale není v nebezpečí. Další policista utrpěl drobné zranění,“ prohlásil Guéant. Dosud byli v rámci vyšetřování vražd vzati do předběžné vazby Merahova matka a bratr s přítelkyní. Tato vazba může v případech podezření z terorismu trvat až čtyři dny.

Policie mezitím objevila výbušniny v autě jednoho z Merahových bratrů, který se rovněž hlásí, alespoň podle ministra vnitra Guéanta, k radikálním salafistům. „Je nepředstavitelné, že byl vedle,“ řekla jedna ze sousedek, studentka Julie. „Možná jsem ho potkala, možná jsem ho pozdravila. Je to naprosto neuvěřitelné,“ konstatuje. Spíše by ji prý napadlo, že se takové věci stanou v chudších čtvrtích než v honosné části města.

Claude Gueant, francouzský ministr vnitra:

„Podezřelý říká, že je mudžahedín a patří k al-Káidě. Chtěl se pomstít za palestinské děti a také francouzské armádě za zahraniční intervence. Bratr údajného podezřelého byl přijat k výslechu.“

Pachatel používal stále stejný skútr

Podezřelý vzbudil pozornost policistů údajně již po útocích na vojáky z nedaleké základny. Mimo jiné nedávno pobýval na hranici mezi Pákistánem a Afghánistánem, kde se ukrývají ozbrojenci al-Káidy. Muž je podezřelý z pondělního útoku na židovskou školu v Toulouse, při které přišly o život tři děti a učitel. Pachatel přitom použil stejnou zbraň a stejný skútr jako při útocích v posledních osmi dnech na francouzské výsadkáře v nedalekém Montaubanu a rovněž v Toulose, při nichž byli zabiti tři vojáci.  

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí vyhlásil kvůli střelbě šarlatový, tedy nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Je to vůbec poprvé, co byl ve Francie takový poplach vyhlášen. Opatření mimo jiné znamená, že se v ulicích mohou pohybovat smíšené hlídky vojáků a policistů a úřady mohou pozastavit provoz škol či hromadné dopravy.

Nicolas Sarkozy
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori

V dnešním mimořádném projevu Sarkozy v Elysejském paláci prohlásil, že terorismus jednotu Francie neohrozí. Francouzi by neměli pomýšlet na pomstu a měli by zůstat jednotní. Prezident se odpoledne v Montaubanu zúčastnil pietního aktu za zemřelé vojáky. V Toulouse  navštívil zraněné policisty. „Terorista nedokáže rozštěpit naši národní jednotu. Říkám to celému národu, že se musíme semknout, nesmíme ustoupit ani touze po pomstě ani jiným negativním emocím, protože Francie může žít pouze v duchu národní jednoty,“ prohlásil dnes francouzský prezident. Na znamení smíření se setkal s představiteli židovské a islámské komunity, kterým tvrdil, že se zločinec chystal znovu k útoku už dnes ráno.

Místopředseda izraelské vlády Moše Jaalon:

„To, co se stalo v Toulouse, je ohavný zločin. Je tu něco, co ho spojuje s atentáty, jejichž terčem se nedávno stali naši diplomaté (v Indii a Thajsku): a to je nenávist islamistických fanatiků vůči všemu, co se neztotožňuje s radikálním islámem.“

Oběti střelby v Toulouse
Zdroj: ČTK/AP/Oded Balilty

V Izraeli proběhl pohřeb obětí útoku

Izrael dnes v atmosféře bolesti pohřbil čtyři židovské oběti z Toulouse. Ostatky tří dětí a učitele byly ráno letecky přepraveny z Francie v doprovodu blízkých osob a francouzského ministra zahraničí Alaina Juppého. Rakve s vyraženou Davidovou hvězdou byly převezeny do pohřební síně Šamgar u vstupu do města, kde byla těla zahalená do modlitebních šálů vystavena.

Na poslední cestě vyprovodilo oběti nejméně 2 000 lidí. Přítomno bylo několik ministrů izraelské vlády. Juppé označil vražedný útok za národní tragédii a katastrofu, která postihla Francii. „Když se ve Francii stane terčem jeden Žid, je zasažena celá Francie. Agrese proti Židům ve Francii se dotýká 65 milionů Francouzů. Sdílíme váš zármutek a bolest,“ řekl šéf francouzské diplomacie. „Antisemitismus je pro nás nesnesitelný. Francie neustoupí terorismu,“ ujistil Juppé.

Palestinští představitelé ve Francii prohlásili, že rasistické útoky představují útok proti lidským právům. Soudí, že podezřelý musel být při svém činu veden mnohostrannou rasovou nenávistí. Rodinám obětí vyjádřili nejhlubší soustrast. Francie nezažila útok islámských radikálů od vlny pumových atentátů v roce 1995. Možnost dalších útoků ze strany těchto lidí však byla v zemi vždy považována za vážnou hrozbu.

Útoky na židy, muslimy a imigranty ve Francii od roku 1990:

21. února 1995 - Ozbrojenci z extremistické Národní fronty v Marseille během kampaně před místními volbami zastřelili přistěhovalce z ostrovů Komory. 
     
1. května 1995 - Jednadvacetiletý Maročan se utopil, když ho do Seiny shodila skupina skinheadů během tradičního prvomájového pochodu stoupenců Národní fronty. 
     
30. března 2002 - Maskovaní útočníci najeli s ukradenými auty do synagogy v Lyonu a zapálili ji. 
     
4. října 2002 - Řidič nákladního automobilu začal střílet na dvě skupiny teenagerů severoafrického původu ve městě Dunkirk v severní Francii. Zabil jednoho mladíka a tři další zranil. Střelec byl později shledán vinným z vraždy a 16 dalších pokusů o vraždu. 
     
22. a 29. května 2005 - Skupina Romů ubila k smrti Severoafričana ve městě Perpignan. O týden později zde byl další Severoafričan zastřelen, což vyvolalo střety mezi Romy a muslimskými obyvateli tohoto jihofrancouzského města. 
     
Únor 2006 - Třiadvacetiletého žida unesl gang, který ho více než tři týdny mučil. Mladík zemřel krátce poté, co se ho podařilo najít. 
     
11. ledna 2009 - Žháři zaútočili pomocí zápalných bomb na synagogu v blízkosti Paříže a modlitebnu ve Štrasburku. 
     
11. a 15. března 2012 - Tři vojáci severoafrického původu byli zabiti při dvou útocích ve městě Toulouse a Montauban. Čtvrtý byl kriticky zraněn a nachází se kómatu. 
     
19. března 2012 - Útočník zastřelil před židovskou školou v Toulouse rabína a tři děti; šest studentů bylo zraněno, jeden je v kritickém stavu. Atentát má údajně na svědomí stejná osoba, která předtím vraždila vojáky.

Vydáno pod