Moskevští Syřané se začínají přiklánět k domácí opozici

Moskva – V zahraničí žijí statisíce Syřanů. Mnoho z nich z rodné země emigrovalo na Západ kvůli represím dynastie Asadů a většinou logicky podporují syrské povstalce. Syrská diaspora v Moskvě historicky vždy stála na straně režimu, dnes se v této zhruba desetitisícové komunitě najde hned několik set lidí, kteří otevřeně volají po svržení Bašára Asada. Zároveň je ale trápí, že Moskva je dnes na diplomatické frontě hlavním patronem syrského prezidenta. Ruská diplomacie od loňského října už dvakrát zablokovala v Radě bezpečnosti OSN rezoluci, která odsuzovala syrský režim za používání násilí proti civilnímu obyvatelstvu.

Několik stovek Syřanů žijících v Moskvě volá po svržení Asada, zbytek prý zatím mlčí především proto, že dlouhé prsty syrské tajné služby sahají až sem. „Vyvíjeli na nás nátlak. Taky vyhrožují rodičům a příbuzným v Sýrii. A došlo i k fyzickým útokům na několik lidí,“ říká člen moskevského Výboru na podporu syrské revoluce a profesor matematiky Mahmúd al-Hamza. „Asad je vrah, diktátor. Zabíjí děti, zabíjí svůj vlastní lid. Jak vůbec může? Je to mafiánský, gangsterský systém,“ dodává další člen výboru a podnikatel ve stavebnictví Saad Salahíja. „Tenhle režim je třeba zničit a prezidenta postavit před soud, protože právě on je ten hlavní zločinec,“ říká jiný člen výboru, kameraman Ismail Ottalah.

Mahmúda, Saada a Ismaila to ale od jejich protirežimních aktivit neodradilo. Oba mají ruské manželky a dvojí občanství a oba jsou Rusku vděční za to, že tu mohli po odchodu ze Sýrie začít nový život. Zároveň je ale trápí, že Moskva je dnes na diplomatické frontě hlavním patronem syrského prezidenta.

I Ismail považuje Rusko za svůj druhý domov, prožil tu osm let a vystudoval zdejší filmovou školu, než se na dva roky vrátil do vlasti. Začátek revoluce zažil na vlastní kůži přímo ve svém rodném městě Dará. Natáčel demonstrace a posílal záběry různým televizím do celého světa. Učil také ostatní lidi, jak mají natáčet. Z 35 lidí, které vyškolil, jich už osm nežije. Polovině z nich byl osobně na pohřbu, potom musel utéct, když ho začala sledovat tajná služba. Svým padlým kamarádům alespoň věnoval film, který právě dokončil. Sestříhal ho ze záběrů, které společně pořídili v prvních týdnech revoluce.

Tvrzení Damašku i Moskvy, že krveprolití v Sýrii mají od samého počátku na svědomí nikoli syrské vládní jednotky, ale ozbrojené opoziční skupiny včetně extremistů z al-Káidy, ruští Syřané naprosto odmítají. „U nás nejsou žádní salafisté, jak říká vláda. Vždyť my ani pořádně nevíme, co to slovo znamená. Naši lidé povstali, aby se dožadovali svobody a důstojnosti pro všechny – od dětí až po starce,“ říká další rodák z Dará a majitel obchůdku se syrskými lahůdkami v moskevské čtvrti Ostankino Muhammad al-Masalma.

Syřané v Rusku (zdroj: ČT24)