Policie chystá útok na muže, který „srazil Francii na kolena“

Toulouse - Francouzská protiteroristická jednotka po mnohahodinovém obléhání chystá útok na byt v Toulouse, kde se zabarikádoval 24letý Francouz alžírského původu Mohammed Merah, který se předtím přiznal k odpovědnosti za smrt sedmi lidí. Policie evakuovala poslední obyvatele několikapodlažního domu, v němž je i byt ozbrojeného zločince. Zpravodajská televize France 24, která původně oznámila, že útok byl zahájen, tuto informaci zase stáhla a informovala, že obléhaná čtvrť se ponořila do tmy. Byl odpojen přívod vody a elektřiny. Merah podle vyšetřovatelů provedl dva útoky na francouzské vojáky i pondělní atentát před židovskou školou v Toulouse; další útok plánoval na dnešek. Speciální jednotka ho chce dostat živého.

„Neprojevil žádnou lítost, jedině nad tím, že nezabil víc lidí,“ prohlásil generální prokurátor François Molins s tím, že útočník se také chlubil, že „Francii srazil na kolena“. Merah rovněž řekl, že jednal vždycky sám a že nepatří k typu islámských mučedníků usilujících o smrt. Stále je možné, že se sám vzdá. Přiznal policejním vyjednávačům, že je pachatelem série vražd z posledních dnů v této oblasti a že se dnes chystal zaútočit znovu a zabít vojáka a dva policisty.

Podle televize France 2 vyjednávání se střelcem policie večer ukončila a dala mu nové ultimátum, aby se vzdal bez odporu. Ministr vnitra Claude Guéant prohlásil, že se Merah chtěl vzdát za tmy a že úřady doufají, že to brzy udělá. Podmínky jeho kapitulace se prý ještě projednávají. Francouzský ministr obrany Gérard Longuet vyjádřil večer naději, že se muže podaří dopadnout živého, aby mohl být podroben výslechu, byly zjištěny jeho motivy a aby byl postaven před soud.

Policejní komando se poprvé pokusilo vtrhnout do Merahova bytu dnes ve 3:20, ale k ústupu je přinutila střelba, při níž dva policisté utrpěli zranění. Protiteroristická jednotka pak podnikla ještě několik marných útoků a pak s ozbrojencem začala vyjednávat. Merah policistům několikrát řekl, že se hodlá vzdát, termín opakovaně posouval. Podezřelý má u sebe zbraně, včetně útočné pušky.

Podle prokurátora vyšetřovatelé také zjistili, že jako prvního Merah zavraždil vojáka, kterého kontaktoval za účelem koupě jeho zánovního skútru. Patrně jde o týž skútr, který pak přetřel barvou a použil k zabití dalších dvou výsadkářů a pak také čtyř Židů, včetně tří malých dětí.

Podezřelý podle francouzského ministra vnitra navštívil Pákistán a Afghánistán. V Afghánistánu byl v roce 2007 zatčen a dostal tříletý trest vězení za bombové útoky. O rok později se mu ale podařilo utéct. Molins potvrdil, že Merah byl rok zavřený ve vězení, že byl dvakrát v Afghánistánu a že podstoupil výcvik v baště islámských extremistů v pákistánském Vazíristánu. Merahův o pět let starší bratr byl prý zapojen do rekrutování islamistických bojovníků pro boj proti západním jednotkám v Iráku. Útočník má ve Francii 18 trestních záznamů, žádný ale kvůli terorismu. Svými činy prý protestuje proti zabíjení palestinských dětí a zákazu nošení závoje ve Francii. Zadrženi jsou i jeho matka, bratři a sestry.

Úřad kandahárského guvernéra le večer popřel informaci, že Merah byl vězněn v jihoafghánské provincii Kandahár, když byl usvědčen z výroby a nastražování bomb. „Bezpečnostní síly v Kandaháru nikdy nezadržely francouzského občana jménem Mohammed Merah,“ uvedl v prohlášení úřad kandahárského guvernéra.

Vydáno pod