Vrah z Toulouse je po smrti

Toulouse (Francie) – Extremista Mohammed Merah, podezřelý z vraždy čtyř dospělých a tří dětí na jihu Francie, je po smrti. Policisté z protiteroristické jednotky RAID se v Toulouse dostali v 11:10 do jeho bytu, v němž se strhla několikaminutová přestřelka. Jeden policista byl při zásahu zraněn, další utrpěl šok. Ministr vnitra Claude Guéant upřesnil, že Merah se po přestřelce zabil skokem či pádem z okna; podle prokuratury ho při tom jeden z policistů zasáhl do hlavy. Francouzské úřady usilovaly o to, aby byl Merah dopaden živý a mohl být postaven před soud. Podle ministra Guéanta s ním policie v noci už „neměla žádný kontakt“. Ministr řekl, že Merah ve středu večer prohlásil, že „by chtěl zemřít se zbraní v ruce“.

Jak popsal ministr Guéant, policie vstoupila do bytu podezřelého a začala ho prohledávat. Poslední místností, kde se mohl podezřelý ukrývat, byla koupelna. Merah z ní vyběhl a začal kolem sebe divoce střílet. Dávky byly velmi rychlé. Jeden z členů RAID, který je na podobné věci zvyklý, řekl, že podobně prudký útok nikdy neviděl. Nakonec Mohammed Merah vyskočil oknem s jednou puškou v ruce a stále střílel. Byl nalezen na zemi mrtvý, uvedl dále francouzský ministr. Podle prokuratury začal Merah střílet jako první a na zasahující policisty vystřílel asi 30 nábojů. Žalobce Francois Molins upřesnil, že muž vyskočil z okna a jeden z policistů ho přitom zasáhl do hlavy. Podle něj se jednalo o legitimní sebeobranu.

Ministr vnitra Claude Guéant:

„Toto ráno jsme se rozhodli, že přejdeme k akci. Vhodili jsme do domu granát, ale nebyla žádná odezva. Použili jsme videotechniku. Když jsme ji zavedli do koupelny, útočník z místnosti vyskočil a začal agresivně střílet. Snažil se utéct. Zamířil k oknu. Poté byl nalezen mrtvý. (…) Chci poděkovat za profesionalitu a extrémní odvahu všem, kteří se na akci podíleli, i obyvatelům Toulouse.“

Sarkozy oznámil zpřísnění boje proti terorismu

Prezident Nicolas Sarkozy na brífinku za zásah poděkoval ministerstvu vnitra i policii. Uvedl, že při zásahu byly vyčerpány veškeré prostředky, které mohly Meraha udržet naživu, a vyzval Francouze, aby překonali své rozhořčení a nespojovali islám s terorismem. Oznámil také konkrétní opatření do budoucna, podle nichž bude trestně stíhán každý, kdo bude na internetu často navštěvovat, podporovat či propagovat stránky s teroristickým podtextem nebo stránky vyzývající k nenávisti a k násilí. Francouzská vláda dnes dala zablokovat stránku na Facebooku, která vzdávala Merahovi hold.

Totéž bude platit pro ty, kdo se nechají v zahraničí školit od podobně zaměřených ideologických uskupení. Oznámil rovněž, že požádal ministra spravedlnosti o vyšetření propagace extremistických ideologií ve vězeňském prostředí.

K Merahovu řádění se přihlásila skupina, která se nazývá Vojáci kalifátu. Organizace je blízká al-Káidě. Působí v severní Africe. Přihlásila se již k řadě útoků ve světě, při nichž například v Alžírsku zahynuly desítky lidí. Skupina v prohlášení vyzvala Francii, aby přehodnotila svou podle ní nepřátelskou politiku vůči muslimům.

Projev Nicolase Sarkozyho k zásahu v Toulouse
Zdroj: ČT24

Nicolas Sarkozy:

„Udělali jsme všechno pro to, aby byl vrah předveden před spravedlnost. Bylo by ale nepředstavitelné, promarnit další životy kvůli tomu, abychom toto splnili. Mrtvých už bylo příliš mnoho.“

Zásah trval 32 hodin

Zásah protiteroristické jednotky dnes pokračoval druhým dnem. Stovky policistů 32 hodin obléhaly byt, v němž se podezřelý extremista zabarikádoval. Zastrašovali ho výbuchy ve snaze přinutit jej, aby se vzdal. Před půlnocí zazněly blízko obléhaného domu tři ohlušující výbuchy a několik výstřelů. Byt obléhala policie od středečních časných ranních hodin, kdy podnikla několik neúspěšných pokusů do něj proniknout. Do obléhaného domu byl přerušen přívod plynu a elektřiny. Při obranné střelbě zranil bránící se extremista dva policisty. Výměnou za telefon později předal policii kolt, možnou zbraň, jíž zavraždil ve dnech od 11. do 19. března celkem sedm lidí. Pak nastaly dlouhé hodiny vyjednávání, které nepřinesly žádný výsledek.

Ve středu večer kolem 22:45 se podezřelý odmítl vzdát a varoval, že při pokusu policie vstoupit do bytu bude střílet. Dnes byla podle Guéanta použita nová technika, včetně videa a termovize k monitorování pohybu v domě. Podezřelý nejspíš jen hrál o čas a čekal na příležitost zabít nebo zranit další policisty. Při útoku policisté použili speciální plyn, aby extremistu paralyzovali. Celkem bylo na místě podle policie vystříleno 300 nábojů.

Vrah si své činy nahrával na kameru

Motivem činů Mohammeda Meraha, který zabil tři vojáky a čtyři Židy včetně tří dětí a který se přihlásil k teroristické síti al-Káida, byla odveta za zavedení zákazu nošení muslimských šátků na veřejnosti a podíl francouzských jednotek na operaci v Afghánistánu. „Neprojevil žádnou lítost, kromě toho, že neměl čas zabít víc lidí. Řekl, že je hrdý, že se mu podařilo Francii srazit na kolena,“ konstatoval v této souvislosti generální prokurátor François Molins.

Žalobce dnes potvrdil dřívější tvrzení podezřelého, že si vraždy nahrával na kameru. Při střele do hlavy u první oběti prohlásil: „Zabíjíš mé bratry, já zabiju tebe“. Policistům údajně řekl, že když zemře, přijde do ráje. Když zemřou oni, mají smůlu.

Na hranicích mezi Pákistánem a Afghánistánem, kde se ukrývají ozbrojenci al-Káidy, Merah nedávno pobýval a podstoupil tam výcvik. „Zradikalizoval se ve skupině se salafistickou ideologií a myslím, že to ještě posílily právě jeho dvě cesty do Afghánistánu a Pákistánu,“ informoval Guéant.

Za nejrůznější zlodějiny strávil Merah podle médií ve Francii rok a půl ve vězení. Kvůli tomu ho potom nepřijali do armády a jeho záliba ve zbraních ho nakonec zřejmě přivedla k terorismu. Francouzská muslimská obec zdůrazňuje, že Merahovo vraždění bylo akcí jediného člověka a důrazně se od něj distancuje. Obecně jsou pak francouzští muslimové považovaní za umírněné, přestože jsou často terčem ultrapravicových stran.